La mida sí que importa. Supermercats NO gràcies

20/11/2007 at 15:34

Xavier Montanyès | No et mengis el món

El moviment CAT-Anti-Súpers va organitzar el 17 de novembre passat les jornades de lluita internacional contra el supermercadisme anomenades LA MIDA SÍ QUE IMPORTA. Supermercats NO gràcies. En format de tallers de formació, taula rodona i acció, un grup d’organitzacions i gent diversa van treballar per fer possible i visible un missatge clar contra les modernes empreses de distribució alimentària i el seu poder corporatiu.

Durant el matí es van fer uns tallers per on van passar una quarantena de persones. Mites com que els supermercats són el progrés, que afavoreixen les economies locals, que es preocupen pel medi ambient, etc. van ser analitzats i trencats. La participació va ser elevada i les propostes en positiu al plenari molt interessants per avançar en la construcció i visibilització de les resistències a aquestes empreses.

Els i les assistents van quedar contentes tant per la informació com per la formació i la feina feta, moltes d’elles mostrant el seu interès en treballar en i per un espai com aquest.

A la tarda, una taula rodona que va comptar amb la presència d’Esther Vivas (Xarxa de Consum Solidari), Àlvaro Porro (Opcions) i Toni Roure (Assemblea Pagesa Maresme) va permetre que aproximadament una cinquantena d’assistents poguessin aprofundir en temes específics del supermercadisme: com els supermercats marquen els models de producció, com ens afecta com a consumidores i consumidors, com exterminen la pagesia familiar a tot el món, etc.

Desde la vivència personal i amb dades contundents, les assistents van poder debatre amb la taula i prendre consciència de la realitat que estem patint com a societat i del problemes que generen aquestes empreses a tot el món vulnerant la Sobirania Alimentària dels Pobles.

La valoració dels i les participants va ser molt positiva tot i trobar a faltar (com és habitual en aquests actes) més temps encara pel debat.

‘Visita guiada’ a un súper

Finalment, al vespre, el moviment va fer una crida oberta per una acció lúdica contra el supermercadisme.

Després d’un inici complicat (es va haver de canviar al darrer moment el punt d’acció), un grup d’unes cinquanta persones ens reunírem en un parc proper a un “súper” (de fet, ens reunírem primer sota Arc del Triomf, però ens haguérem de moure per presència de cossos policials) i sota la tutela de tres guies es va fer una visita guiada a un d’aquests establiments.

Durant quinze minuts, els tres grups d’activistes van tenir ocasió de veure in situ d’on venien la majoria de productes a la venda, quin model agrícola afavorien, quin model de consum, etc. La gent que estava present en el supermercat en tot moment va mostrar interès i va expressar el seu acord amb aquest tipus d’iniciatives.

Un cop a fora, es va llegir el manifest de la Campanya contra les cadenes de distribució, fent incís en les alternatives, doncs, conjuntament amb el suport a la pagesia familiar (a nivell internacional) i la denúncia de les corporacions, és un dels punts més importants d’aquest espai.

Tota la jornada ha estat possible gràcies a un moviments divers, alegre i eficient. Un grup que és obert a la participació de totes i tots: Cat-Anti-Súpers. Us esperem!!!

Entry filed under: cròniques. Tags: .

¿Comercio justo en el súper? La distribución moderna: la invasión de los supermercados


Novedad editorial

Novetat editorial

Categories

Instagram

. . El feminismo implica derechos, igualdad, que las mujeres podamos decidir. Y todo esto es imprescindible en la maternidad. . Necesitamos una maternidad feminista en la que las mujeres podamos elegir si ser madres o no, si queremos abortar o tener una criatura, con capacidad de decisión sobre nuestro embarazo, parto y lactancia. . De todo esto, y más, hablo en la entrevista con @noticiaspositivas. . La podéis leer en el link de la bio 😉 . ...................................................... . Nota: . Como algunas me habéis dicho que teníais dudas sobre elconcepto del "derecho a ser madre", os dejo a continuación mi opinión más desarrollada al respecto. . Considero importante reivindicar la maternidad como derecho sino queremos que esta acabe siendo un privilegio de mujeres de clase media y alta. . Se trata de un fragmento de una entrevista con Diario 16. Allí decía: . "Ser madre es un deseo legítimo y es un derecho que no puede vulnerar los derechos de terceros. Me explico. . La experiencia materna viene travesada no solo por una cuestión de género sino también de clase y raza. No todas las personas tienen garantizado el derecho a ser madres. . Si cuentas con un trabajo precario, no llegas a final de mes o apenas puedes pagar una vivienda tienes más números para posponer la maternidad, enfrentar dificultades para quedarte embarazada, o no tener el número de criaturas que deseas. . Hay que reivindicar que la maternidad sea un derecho y no un privilegio. . Sin embargo, cuando hablamos de maternidad subrogada, el deseo de tener criaturas choca con los derechos de la madre gestante a poder decidir sobre su cuerpo y con el derecho del recién nacido a estar en contacto con su madre gestante. . Tal vez alguien dirá que esto último también sucede en un proceso de adopción. La gran diferencia radica en que una criatura adoptada se encuentra en dichas circunstancias, mientras que un bebé gestado por subrogación es su familia quien le hace pasar a sabiendas por este trance. . No se puede ser madre o padre a cualquier precio".
. . ¿Cómo deconstruir las maternidades? . ¿Qué rol cumple el Estado y el feminismo a la hora de maternar? . ¿Qué hacer con la culpa? . ¿Existe el instinto materno? . De todo esto y mucho más hablé con @mielasol de @feminacida en el #DiálogosEnAislamiento sobre maternidades feministas 💚 . El directo en Instagram, lo podéis ver en el link de la bio. . . #MamáDesobediente #MaternidadFeminista #MamáFeminista #MaternidadesFeministas #Feminismo #Maternidad #Maternidades

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: