La mida sí que importa. Supermercats NO gràcies

20/11/2007 at 15:34

Xavier Montanyès | No et mengis el món

El moviment CAT-Anti-Súpers va organitzar el 17 de novembre passat les jornades de lluita internacional contra el supermercadisme anomenades LA MIDA SÍ QUE IMPORTA. Supermercats NO gràcies. En format de tallers de formació, taula rodona i acció, un grup d’organitzacions i gent diversa van treballar per fer possible i visible un missatge clar contra les modernes empreses de distribució alimentària i el seu poder corporatiu.

Durant el matí es van fer uns tallers per on van passar una quarantena de persones. Mites com que els supermercats són el progrés, que afavoreixen les economies locals, que es preocupen pel medi ambient, etc. van ser analitzats i trencats. La participació va ser elevada i les propostes en positiu al plenari molt interessants per avançar en la construcció i visibilització de les resistències a aquestes empreses.

Els i les assistents van quedar contentes tant per la informació com per la formació i la feina feta, moltes d’elles mostrant el seu interès en treballar en i per un espai com aquest.

A la tarda, una taula rodona que va comptar amb la presència d’Esther Vivas (Xarxa de Consum Solidari), Àlvaro Porro (Opcions) i Toni Roure (Assemblea Pagesa Maresme) va permetre que aproximadament una cinquantena d’assistents poguessin aprofundir en temes específics del supermercadisme: com els supermercats marquen els models de producció, com ens afecta com a consumidores i consumidors, com exterminen la pagesia familiar a tot el món, etc.

Desde la vivència personal i amb dades contundents, les assistents van poder debatre amb la taula i prendre consciència de la realitat que estem patint com a societat i del problemes que generen aquestes empreses a tot el món vulnerant la Sobirania Alimentària dels Pobles.

La valoració dels i les participants va ser molt positiva tot i trobar a faltar (com és habitual en aquests actes) més temps encara pel debat.

‘Visita guiada’ a un súper

Finalment, al vespre, el moviment va fer una crida oberta per una acció lúdica contra el supermercadisme.

Després d’un inici complicat (es va haver de canviar al darrer moment el punt d’acció), un grup d’unes cinquanta persones ens reunírem en un parc proper a un “súper” (de fet, ens reunírem primer sota Arc del Triomf, però ens haguérem de moure per presència de cossos policials) i sota la tutela de tres guies es va fer una visita guiada a un d’aquests establiments.

Durant quinze minuts, els tres grups d’activistes van tenir ocasió de veure in situ d’on venien la majoria de productes a la venda, quin model agrícola afavorien, quin model de consum, etc. La gent que estava present en el supermercat en tot moment va mostrar interès i va expressar el seu acord amb aquest tipus d’iniciatives.

Un cop a fora, es va llegir el manifest de la Campanya contra les cadenes de distribució, fent incís en les alternatives, doncs, conjuntament amb el suport a la pagesia familiar (a nivell internacional) i la denúncia de les corporacions, és un dels punts més importants d’aquest espai.

Tota la jornada ha estat possible gràcies a un moviments divers, alegre i eficient. Un grup que és obert a la participació de totes i tots: Cat-Anti-Súpers. Us esperem!!!

Entry filed under: cròniques. Tags: .

¿Comercio justo en el súper? La distribución moderna: la invasión de los supermercados


Novedad editorial

Novetat editorial

Categories

Instagram

. . La crisis económica y climática golpea la maternidad. Lo escribo en @elperiodico_cas. . Os dejo a continuación un par de reflexiones y una conclusión. . ▶️ La crisis económica ha golpeado de lleno la maternidad. ¿Quién puede permitirse tener descendencia sin empleo, sin llegar a final de mes o sin poder pagar una vivienda? La maternidad de este modo deja de ser un derecho, una opción accesible a todas, y pasa a convertirse en un privilegio, en manos de aquellas que económicamente se lo pueden costear. . Desde el estallido de la crisis en el 2008, el número de mujeres con 35 años o más, alta cualificación, estabilidad laboral e ingresos regulares que han dado a luz ha ido en aumento. En cambio, las mujeres desempleadas o con recursos económicos inferiores han tenido menos descendientes. . ▶️La emergencia climática acaba tanto con la fertilidad de múltiples especies animales y vegetales como con la humana. Hay un paralelismo entre los problemas crecientes de fertilidad en la sociedad y la crisis ecológica global que nos afecta. . ▶️ La solución a los problemas de infertilidad no reside en generalizar los tratamientos de reproducción asistida ni en la congelación de óvulos, estos pueden ayudar en casos concretos pero no son la respuesta de fondo. . Lo que necesitamos son medidas que permitan a las personas tener criaturas cuando quieran, es decir luchar contra todo aquello que nos obliga a posponer la maternidad y mina la fertilidad, políticas que combatan la precariedad, que pongan fin a la especulación inmobiliaria y que frenen el cambio climático y la contaminación atmosférica. . El texto completo, en el link de la bio 😉
. . "Cómo las mujeres damos a luz dice mucho de la sociedad en qué vivimos. Las mujeres, en la gran mayoría de los casos, parimos inmóviles, sin poder decidir, infantilizadas, a menudo violentadas. Las criaturas cada vez más nacen entre semana, con partos inducidos o cesáreas programadas, algo que responde a los intereses de la sector sanitario, pero no respeta la fisiología del nacimiento. . El patriarcado y el capitalismo han secuestrado el parto, y esto tiene consecuencias muy negativas, tanto físicas como psicológicas, para madres y bebés. El feminismo debe de incorporar la defensa del parto respetado a su agenda política" . Gracias @lopezmenacho por esta entrevista en @lareplica, y gracias por tus palabras en la introducción del texto 💜 . La entrevista completa la podéis leer en el link de la bio. . . #MamáDesobediente #MaternidadFeminista #LibrosFeministas #LibrosMaternidad

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: