La mida sí que importa. Supermercats NO gràcies

20/11/2007 at 15:34

Xavier Montanyès | No et mengis el món

El moviment CAT-Anti-Súpers va organitzar el 17 de novembre passat les jornades de lluita internacional contra el supermercadisme anomenades LA MIDA SÍ QUE IMPORTA. Supermercats NO gràcies. En format de tallers de formació, taula rodona i acció, un grup d’organitzacions i gent diversa van treballar per fer possible i visible un missatge clar contra les modernes empreses de distribució alimentària i el seu poder corporatiu.

Durant el matí es van fer uns tallers per on van passar una quarantena de persones. Mites com que els supermercats són el progrés, que afavoreixen les economies locals, que es preocupen pel medi ambient, etc. van ser analitzats i trencats. La participació va ser elevada i les propostes en positiu al plenari molt interessants per avançar en la construcció i visibilització de les resistències a aquestes empreses.

Els i les assistents van quedar contentes tant per la informació com per la formació i la feina feta, moltes d’elles mostrant el seu interès en treballar en i per un espai com aquest.

A la tarda, una taula rodona que va comptar amb la presència d’Esther Vivas (Xarxa de Consum Solidari), Àlvaro Porro (Opcions) i Toni Roure (Assemblea Pagesa Maresme) va permetre que aproximadament una cinquantena d’assistents poguessin aprofundir en temes específics del supermercadisme: com els supermercats marquen els models de producció, com ens afecta com a consumidores i consumidors, com exterminen la pagesia familiar a tot el món, etc.

Desde la vivència personal i amb dades contundents, les assistents van poder debatre amb la taula i prendre consciència de la realitat que estem patint com a societat i del problemes que generen aquestes empreses a tot el món vulnerant la Sobirania Alimentària dels Pobles.

La valoració dels i les participants va ser molt positiva tot i trobar a faltar (com és habitual en aquests actes) més temps encara pel debat.

‘Visita guiada’ a un súper

Finalment, al vespre, el moviment va fer una crida oberta per una acció lúdica contra el supermercadisme.

Després d’un inici complicat (es va haver de canviar al darrer moment el punt d’acció), un grup d’unes cinquanta persones ens reunírem en un parc proper a un “súper” (de fet, ens reunírem primer sota Arc del Triomf, però ens haguérem de moure per presència de cossos policials) i sota la tutela de tres guies es va fer una visita guiada a un d’aquests establiments.

Durant quinze minuts, els tres grups d’activistes van tenir ocasió de veure in situ d’on venien la majoria de productes a la venda, quin model agrícola afavorien, quin model de consum, etc. La gent que estava present en el supermercat en tot moment va mostrar interès i va expressar el seu acord amb aquest tipus d’iniciatives.

Un cop a fora, es va llegir el manifest de la Campanya contra les cadenes de distribució, fent incís en les alternatives, doncs, conjuntament amb el suport a la pagesia familiar (a nivell internacional) i la denúncia de les corporacions, és un dels punts més importants d’aquest espai.

Tota la jornada ha estat possible gràcies a un moviments divers, alegre i eficient. Un grup que és obert a la participació de totes i tots: Cat-Anti-Súpers. Us esperem!!!

Entry filed under: cròniques. Tags: .

¿Comercio justo en el súper? La distribución moderna: la invasión de los supermercados


Novedad editorial

Novetat editorial

Categories

Instagram

. . "Una mamá desobediente es aquella que se rebela contra el ideal de maternidad que nos han impuesto, a caballo entre el ideal patriarcal de madre abnegada y su versión moderna neoliberal de súper mami, con un cuerpo perfecto y siempre disponible para el mercado de trabajo. . Se trata de una madre que revindica su derecho a decidir sobre el embarazo, el parto, la lactancia y la crianza, al mismo tiempo que defiende la necesidad de transformar la sociedad para que esto sea posible. . Una mujer que se reconcilia con su cuerpo y reconoce su capacidad para parir y dar de mamar" 💜 . Así lo escribo en el libro "Mamá desobediente. Una mirada feminista a la maternidad" 😉 . Aquí, la imagen de la portada de la edición argentina, a cargo de la gran @longo.julieta.
. . "Ningú s’escandalitza quan veu una dona nua en un anunci, en canvi, una dona que mostra els pits per alimentar una criatura és molt més qüestionada. . El pit lactant és l’antítesi del pit cosificat pel sistema capitalista i la societat consumista. És important normalitzar la lactància materna". . Així ho afirmo a @directa.cat, en una conversa amb @saioabaleztena. L'entrevista, la podeu llegir al link de la bio. . . [EN CASTELLANO] . "Nadie se escandaliza cuando ve una mujer desnuda en un anuncio, en cambio, una mujer que muestra los pechos para alimentar a una criatura es mucho más cuestionada. . El pecho lactante es la antítesis del pecho cosificado por el sistema capitalista y la sociedad consumista. Es importante normalizar la lactancia materna". . Así lo afirmo en @ directa.cat, en una conversación con @saioabaleztena. La entrevista (en catalán), puede leerse el link de la bio.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: