Volem una Catalunya lliure de transgènics

01/07/2009 at 18:22

Esther Vivas | El Triangle

Catalunya és una de les zones de la Unió Europea on es cultiven més transgènics. Varietats de blat moro, com el Mon 810, que estan prohibides en d’altres països com França, Àustria, Grècia, Alemanya, Suïssa, Hongria i Romania aquí es conreen. De fet, només cal mirar les dades: l’any 2008 es van cultivar a l’Estat espanyol unes 80 mil hectàrees de blat de moro modificat genèticament, la major part a Catalunya. Per denunciar aquests fets i per exigir que “volem una Catalunya lliure de transgènics”, aquest dissabte 28 de juny més de quatre mil persones hem sortit al carrer per dir que ja n’hi ha prou.

El passat mes de febrer es va presentar a tràmit al Parlament de Catalunya una Iniciativa Legislativa Popular (ILP), a proposta de la campanya Som lo que sembrem, que havia recollit en un any 106.000 firmes, més del doble de les necessàries per endegar una ILP, amb un ampli suport i mobilització popular. La ILP contra els transgènics exigia la prohibició del cultiu d’Organismes Genèticament Modificats (OGM) en sòl agrícola, l’etiquetatge dels aliments transgènics, una moratòria al desenvolupament d’OGM i la investigació independent dels seus efectes sanitaris i ambientals. Però posteriorment els grups parlamentaris de CiU, PSC i PP van presentar esmenes a la totalitat contra aquesta iniciativa.

Un cop més la resposta del partits polítics hegemònics a la mobilització social ha estat girar l’esquena a les demandes d’amplis sectors avantposant els interessos privats de la industria agroalimentària i pro-transgènica. Front la crisi social, econòmica, ecològica i alimentària, el suposat “govern d’esquerres” opta per donar suport a l’empresa privada, salvar als bancs, als empresaris, promoure l’agricultura intensiva, industrial, drogodependent, deslocalitzada. Però, què passa amb la nostra alimentació? En mans de qui està? A qui pertany la terra, l’aigua i les llavors? Nosaltres volem un món rural viu, poder decidir què mengem, qui ho produeix i com. Exigim el dret a la sobirania alimentària.

I mentre el PSC, CiU i PP fan front comú per a silenciar l’opinió de milers de persones vetant el debat al Parlament. Què fan els seus socis de govern, les suposades forces d’esquerra, ERC i Iniciativa per Catalunya-Verds? Poden aquests continuar sent socis d’un govern social-liberal i pro-transgènic? Com es pot defensar i justificar des de postures suposadament “ecologistes”, ja no només la privatització de l’educació pública (LEC i Pla Bolonya), de la sanitat, de parcs i jardins (a Barcelona), la repressió als moviments socials (recordem els companys/es contra Bolonya que ara enfronten varis processos judicials), sinó també l’actual model d’agricultura transgènica?

El debat està damunt de la taula i nosaltres ho tenim ben clar, com deia la ramadera ecològica Assumpta Codinachs a l’acabar la manifestació: “Avui més que mai Som lo que sembrem”.

Entry filed under: web. Tags: , .

Debat post-electoral entre Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, Iniciativa Internacionalista i PCPC El Parlament Català passa per sobre la voluntat de 106.000 persones


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: