Coordenades de canvi per a l’etapa de transició que ens espera

25/08/2009 at 21:16

[CAST]

Joaquim Sempere, Enric Duran i Esther Vivas en el debat sobre crisi i alternatives a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada

En el context de crisi sistèmica actual, quines alternatives es plantegen? Què podem fer? Quina direcció prendre? Joaquim Sempere, Enric Duran, Joan Surroca i Esther Vivas van apuntar algunes respostes a aquestes preguntes partint de la seva experiència militant en el marc del seminari “Coordenades de canvi per a l’etapa de transició que ens espera” en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu de Prada el passat 22 d’agost. Des de diferents perspectives, tots ells van plantejar la necessitat d’un canvi radical de model i la necessitat de portar ja a la pràctica aquelles alternatives que existeixen i que estan damunt de la taula.

Joaquim Sempere, sociòleg i professor de la Universitat UB, va apuntar a les dificultats reals que implica avançar cap a un altre model de societat, senyalant l’addicció que genera el model de vida actual i el sacrifici que implica tot procés de canvi vers uns paràmetres de consum més austers, social i ecològicament més sostenibles. Sempere va subratllar la complexització del “metabolisme social” (procés d’elaboració de la producció, participació de diferents actors, deslocalització, etc) especialment si el comparem amb el mateix fa uns segles. En conseqüència, aquest procés de canvi implica forçosament l’actuació política i la reducció d’aquest “metabolisme social”. Sempere va acabar apuntat a la necessitat, més enllà de l’acció individual, de “disputar el poder de l’Estat” per la consecució de canvis profunds de societat.

Enric Duran, activista i objector del decreixement, va plantejar opcions de desobediència civil col.lectiva des de diferents àmbits: laboral, vivenda, educatiu, bancari, entre d’altres i senyalant estratègies per prescindir de les activitats i serveis de les empreses capitalistes en la pràctica quotidiana. Duran va explicar les activitats que està portant a terme la Xarxa pel Decreixement com una vaga d’usuaris de la banca en una acció coordinada el 17 de setembre i l’organització d’assemblees locals i punts d’informació per aquesta mateixa data.

Esther Vivas va analitzar la crisi múltiple del sistema capitalista i el seu impacte en els pobles i el medi ambient senyalant que la crisi obliga a profunditzar en les demandes alternatives i radicalitzar-ne el seu contingut: nacionalització del sistema bancari, zero acomiadaments, reforma fiscal progressiva, etc. Vivas va plantejar la necessitat de reforçar l’organització social des de baix, la coordinació de les lluites i l’oposició a les polítiques que volen fer-nos pagar aquesta crisi. Finalment va analitzar les alternatives que ja s’estan portant a terme des del moviment per la sobirania alimentària i el consum crític com les cooperatives de consum agroecològic, les xarxes d’intercanvi, la lluita contra els transgènics fent especial èmfasis en l’acció política col.lectiva.

Joan Surroca de l’Agenda Llatinoamericana va introduir la perspectiva dels països del Sud i dels pobles indígenes en les “coordenades de canvi” a portar a terme senyalant, especialment, la integració del concepte del “bon viure” en aquesta agenda, tenint molt en compte l’equilibri entre el desenvolupament humà i el respecte a la terra i al medi ambient. Surroca va explicar també el treball que des de fa anys es desenvolupa des de l’Agenda Llatinoamericana, promoguda des del cristianisme de base i la teologia de l’alliberament, que aquest any està dedicada al socialisme del segle XXI sota el títol de “Cap a un nou socialisme. La utopia continua”.

La conferència “Coordenades de canvi per a l’etapa de transició que ens espera” formava part de les jornades sobre “Decreixement: canvi de sentit com” que es van portar a terme els dies 21 i 22 d’agost a la 41ª edició de la Universitat Catalana d’Estiu de Prada.

Entry filed under: cròniques. Tags: , , .

“Cal avançar cap a un consum responsable” La izquierda anticapitalista europea se da cita en la Universidad de Verano del Nuevo Partido Anticapitalista francés


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: