Menjar-se el món

20/10/2009 at 19:21

Esther Vivas | Illacrua

Encara que a primera vista no ho sembli, el model d’agricultura i ramaderia actual és un del principals generadors de canvi climàtic i contribueix, sense cap mena de dubte, a aprofundir en la crisi ecològica global.

L’informe Stern ho deixa clar: la desforestació (promoguda en bona mesura pel model agrícola intensiu) genera un 18% dels gasos d’efecte hivernacle i l’impacte directe del model agrícola i ramader en provoca un 14%, ambdós sumats indiquen que l’agricultura i la ramaderia industrial emeten un 32% d’aquests gasos, molt per damunt del sector energètic (24%) i del transport (14%).

I es que no podem oblidar els elements que caracteritzen aquest sistema de producció d’aliments: intensiu, industrial, quilomètric i petrodependent. Intensiu perquè porta a terme una sobre-explotació de les terres i dels recursos naturals que acaba generant l’alliberament de gasos d’efecte hivernacle per part de camps de cultiu i pastures. A l’avantposar la productivitat a la regeneració de la terra, es trenca l’equilibri mitjançant el qual el sòl captura i emmagatzema carboni, contribuint a l’estabilitat climàtica.

Industrial perquè consisteix en un model de producció mecanitzat, amb ús d’agroquímics, monocultius, etc. La utilització de grans tractors, per a llaurar la terra i processar el menjar, contribueix a l’alliberament de més CO2.

Quilomètric i petrodependent perquè es tracta d’una producció de mercaderies deslocalitzada, a la recerca de la mà d’obra barata i de la legislació mediambiental més laxa. Els aliments que consumim recorren milers de quilòmetres abans d’arribar a la nostra taula amb el consegüent impacte mediambiental, quan molts d’aquests es produeixen a nivell local.

En la mesura en que el model productiu agrícola i ramader industrial depenen fortament del petroli, la crisi alimentària i la crisi energètica estan íntimament relacionades i ambdues contribueixen a augmentar el canvi climàtic. Les xifres ho deixen clar: ens estem menjant el món!

Entry filed under: en premsa alternativa. Tags: , .

Agricultura industrial versus sobirania alimentària Sobirania alimentària a Ulldecona


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: