El vot anticapitalista

14/03/2010 at 21:11

Àlex Romaguera | El Triangle

Revolta Global inicia un procés de converses amb altres formacions de l’esquerra combativa per articular una candidatura anticapitalista amb vista a les eleccions al Parlament de Catalunya. La proposta, que també vol atraure els sectors crítics d’EUiA i d’ICV i persones vinculades a les lluites socials i a l’esquerra independentista, pretén ser l’embrió d’un espai polític rupturista

La política catalana necessita una sacsejada des de l’esquerra per donar respostes a la crisi, als casos de corrupció i al desencís en matèria d’autogovern. Aquest és el motiu que impulsa Revolta Global a constituir una candidatura alternativa amb vista als comicis autonòmics de la tardor.

Davant l’opinió que «l’esquerra gestionària» és incapaç d’atendre les necessitats quotidianes dels sectors populars, l’organització marxista ha iniciat un procés de converses amb els corrents  crítics d’EUiA (com el PSUC-Viu) i d’ICV i amb diversos col•lectius i persones de l’esquerra combativa per animar-los a participar en una oferta electoral  compromesa amb els moviments i amb les lluites socials transformadores.

Si bé les eleccions no són un terreny propici per a aquest moviment, Revolta Global entén que «a l’esquerra de l’esquerra» hi ha un espai que ha de ser representat a l’hemicicle amb l’objectiu d’oferir alternatives justes a la recessió econòmica, a la destrucció del medi ambient i als topáis democràtics que imposa l’actual marc constitucional.

«Amb la resistència social no n’hi ha prou. Cal una alternativa ecologista, feminista i internacionalista en el terreny institucional, que no deixi la representació en mans dels partits que, com ha passat amb els del Govern d’Entesa, són subalterns de les polítiques liberals». Així s’expressa Revolta Global, que, en boca d’Esther Vivas, aposta per «una candidatura anticapitalista d’ampli espectre que sigui l’altaveu dels sectors colpejats per la crisi i dels diferents moviments avui disseminats».

Un pol alternatiu

La candidatura que sorgeixi de les converses també aspira a representar una manera nova d’entendre la política, basada en els principis de l’ètica, la transparència i el compromís amb la ciutadania, una vegada la política oficial no ha fet sinó consolidar una «casta de professionals» lligats a les elits econòmiques que, arran dels casos de corrupció, «ha provocat una gran desafecció democràtica», diu Vivas.

Per a la representant de Revolta Global, la política implica vincular-se a les problemàtiques socials i donar-hi resposta sobre la base de la defensa del territori i del respecte al medi ambient. De la mateixa manera, afirma Esther Vivas, que cal reivindicar el dret a l’autodeterminació com a eina per avançar en l’aprofundiment democràtic i en la llibertat de les persones i dels pobles.

En un primer cercle de contactes, Revolta Global confia tancar l’acord per a la candidatura amb En Lluita, El Militant i altres organitzacion smarxistes amb què ja coincideix en nombroses plataformes i mobilitzacions socials. Igualment, mantindrà oberta la proposta al PSUC-Viu i als diferentscorrents d’EUiA i d’Iniciativa per Catalunya Verds que poden veure amb bons ulls l’articulació d’un pol electoral anticapitalista, com també ambgrups de l’esquerra independentista sensibles a aquesta idea. «Més enllà de la confluència entre els sectors organitzats, però, tenim el repte d’atraure activistes socials, veïnals i sindicals que no estan enquadrats políticament», diu Esther Vivas.

Per a la formació marxista, que va concórrer als passats comicis europeus dins de la coalició Izquierda Anticapitalista, la candidatura que sorgeixi per a les eleccions al Parlament pot servir perquè, a mitjà o llarg termini, s’articuli un partit polític anticapitalista prou sòlid i plural per condicionar la política catalana.

De l’FSCat a les urnes

La formació d’una candidatura anticapitalista prové del debat que els moviments socials tenen sobre la necessitat d’intervenir en l’esfera institucional.

Revolta Global, igual que En Lluita, El Militant i altres organitzacions de l’esquerra radical, neix justament amb el propòsit de donar cos polític a les lluites emergents. No en va, aquests col•lectius han estat capdavanters de les mobilitzacions que en el darrer període s’han produït contra la guerra a l’Iraq o el canvi climàtic, a favor dels drets dels immigrants, en defensa d’una nova cultura de l’aigua o en solidaritat amb els treballadors de TMB i que després han confluït en el marc del Fòrum Social Català (FSCAT).

La concurrència de grups, d’activistes i d’experiències socials en la passada edició de l’FSCAT demostra, segons Revolta Global, l’existència d’una «massa crítica» que entén el valor estratègic de construir una alternativa anticapitalista. La candidatura que es planteja per a les eleccions catalanes és el primer pas perquè aquesta polifonia de lluites tingui un interlocutor al parc de la Ciutadella.

Notícia publicada a El Triangle, 27/02/2010.

Entry filed under: en premsa alternativa. Tags: .

Hacia una Alianza por la Soberanía Alimentaria de los Pueblos El Sud li deu al Nord?


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: