Des de baix i a l’esquerra

06/10/2010 at 17:28

Josep Maria Antentas i Esther Vivas | El Triangle

Catalunya viu, ningú ho dubta, un moment particularment rellevant. Dues legislatures de govern tripartit han acabat amb un rotund fracàs de l’esquerra governant, incapaç de tenir un projecte polític propi independent dels interessos empresarials i que ens deixa un llegat de polítiques socialment injustes, insolidàries i destructores del territori. Així mateix, els anhels de sobirania del poble català queden, un cop més, ofegats per la cotilla d’una Constitució espanyola monàrquica i antidemocràtica. La corrupció és la salsa que condimenta un menú certament indigest per a la majoria de les i els treballadors de Catalunya. Casos com Pretòria i Millet són un bon exemple pràctic de sociovergència real.

El fracàs del tripartit només fa que preparar el retorn de la dreta al poder. L’entrecreuament de la crisi econòmica, social i ambiental i la frustació de les aspiracions nacionals del poble català alimenta l’ascens de noves propostes polítiques sobiranistes de dretes i proempresarials, estil Laporta o Carretero, o de forces xenòfobes i reaccionàries. Ara més que mai, cal remarcar que la solució als problemes de la majoria de la població de Catalunya només pot venir de la mà d’una resposta d’esquerres, mobilitzadora i solidària. I evitar que falses sortides canalitzin el malestar social.

Per fer front als intents que la crisi la paguem tots i totes i aconseguir un canvi de polítiques, la variable clau és la remobilització social, reconstruir un nou teixit associatiu, el sindicalisme combatiu i rellançar els moviment socials. Però amb això no n’hi ha prou. Necessitem construir una alternativa en el terreny polític, lligada als moviments socials i amb voluntat d’aprendre d’ells, que intenti trencar el monopoli de la representació política que tenen els actuals partits parlamentaris, entregats amb cos i ànima a la defensa dels privilegis d’una elite professionalitzada que actua impunement al servei del món empresarial.

Amb aquesta perspectiva, vàries organitzacions polítiques, entre elles Revolta Global-Esquerra Anticapitalista, i diversos activistes de moviments socials ens hem aplegat per a impulsar de cara a les properes eleccions del 28 de novembre una candidatura anticapitalista, sobiranista, ecologista, feminista, antiracista i internacionalista. Una candidatura que, no per casualitat, hem anomenat Des de baix i que expressa la voluntat de situar la participació des de la base al centre de l’activitat política.

Per a nosaltres les eleccions són un terreny més de lluita. No fem de les campanyes electorals la nostra raó de ser i considerem que la societat es canvia fonamentalment des del carrer. Però pensem que cal una veu que aprofiti les conteses electorals per ajudar a difondre les propostes de les i els treballadors, de les i els aturats, de les i els immigrants, dels activistes socials, del sindicalisme combatiu…

Pensem que cal trencar amb el dilema de quedar-se a casa el dia de les eleccions o de seguir votant pel mal menor. “Donar suport al mal menor és sovint el camí més ràpid que porta al mal major”, deia habitualment el filòsof francès Daniel Bensaïd.

La nostra és una proposta en construcció i plural, formada per persones diverses que tenen un element comú: la voluntat de canviar el món de base i la irreconciliació permanent amb el món que ens ha tocat viure.

Entry filed under: web. Tags: .

Justicia climática y justicia social: un mismo combate contra el capitalismo global Nous horitzons després del 29S


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: