La candidatura Des de Baix presenta les seves propostes anticapitalistes a Terrassa

22/11/2010 at 15:53

Presentació Des de Baix a Terrassa

redacció | Kaos en la red

Aquesta dijous, 18 de novembre, a la tarda s’ha portat a terme, a Terrassa, l’acte de presentació de la candidatura Des de Baix a les eleccions al parlament de Catalunya. Han intervingut Esther Vivas (candidata a la presidència), Manel Márquez, Cristina Mas, Fernando Palomo i Josep Bel (número dos de la candidatura).

La plataforma de suport a Des de Baix ha volgut convidar a diferents col·lectius en lluita, com la secció sindical de CGT de les netejadores de les dependències de l’ajuntament, que han aconseguit frenar una reducció de vint llocs de treball, Kaosenlared, que com sabeu estem en un procés de criminalització i ofensiva contra les injúries que sobre nosaltres s’han vessat i els companys d’AEDI que han explicat la seva lluita per aglutinar a immigrants en les diferents lluites que es porten a terme a Terrassa, especialment en el camp de la precarietat social dels nouvinguts.

La xerrada-miting, pròpiament dita, ha començat amb una extensa explicació de la situació económico-laboral y el nou escenari que porta la reforma laboral y el reial decret 3/2010, per part de Fernando Palomo, veterà sindicalista i militant històric de la ciutat de Terrassa. Palomo ha fet referència a factors com el comiat lliure, la jubilació als 67 i el retall del 5% del sou dels funcionaris com un autèntic declivi en matèria de drets socials i laborals, amb el rerefons d’una patronal “bunqueriana” encaparrada en obrir nous mercats a costa de la sanitat, l’educació i sobre tot de les pensions. Ha recordat que la caixa de les pensions te un altíssim superàvit, que desmunta totalment la teoria de que no hi han calers per pagar-les.

Per la seva part, Manel Márquez, enèrgic com sempre, ha desmuntat el discurs dominant d’una gran sector de la població, que viu alienada la situació de crisi que pateix la societat catalana i espanyola. Excuses com “els rics son els que han de resoldre aquesta situació” o “tots els partits son igual” han estat sistemàticament contestades per l’historiador. Ha descartat també la conveniència d’un “vot útil” com a resposta a l’augment de la dreta: “així ens ha anat amb el tripartit”. Márquez ha mostrat la seva preocupació per l’auge de la dreta sociològica amb un discurs xenòfob i racista que comença ara a arrelar en els partits de la dreta com PP, CIU, Ciutadans o PXC.

Josep Bel s’ha mostrat enèrgic, també, en mostrar la candidatura Des de Baix com una candidatura amb voluntat de consens i amb ganes d’aplegar a tots i totes les anticapitalistes a qui l'”esquerra parlamentària” ha decebut, per la seva actitud indigna. Ha criticat fortament el joc econòmic que es planteja a les campanyes electorals i la repressió rebuda per alguns dels membres de la candidatura, que han arribat a rebre arrest domiciliari de 15 dies per fer una pintada. Bel ha fet també menció al retrocés democràtic que pateix Catalunya i la resta de l’estat espanyol, malgrat estar governades per formacions “progressistes”. També ha manifestat que cal la confluència de les esquerres anticapitalistes i del anticapitalisme independentista, sinó “estem perduts” .  Ha defensat la pluralitat de la candidatura “ja que aquesta defensa el dret a l’autodeterminació del poble català”  i formen part d’ella companys/es, com ell mateix, que defensen la independència i el socialisme.

Cristina Mas, per la seva part, ha volgut posar de relleu la clara voluntat de la candidatura d’impregnar tota la seva activitat de feminisme, antirracisme i solidaritat amb els més desprotegits. L’activista internacionalista i candidata a les llistes de Barcelona, ha presentat una formació lliure de professionalismes, abocada a la voluntat de les bases i disposada a liderar el canvi democràtic que la societat catalana necessita per revertir la situació de crisi. Ha remarcat que la sortida de la crisi no vindrà de la ma de l’espoli públic si no tot el contrari, que l’estat expropii a les grans fortunes i empreses, per crear un pla de rescat  centrat en l’atenció a les persones i la recuperació dels serveis públics que estan essent empobrits a propòsit.

Esther Vivas ha tingut una breu però intensa intervenció, on ha posat l’èmfasi en una desenvolupament sensat i sostenible que tingui en compte les necessitats de tots i no els privilegis dels que poden pagar més als mercats internacionals. Ha proposat un canvi de mentalitat on els mercats no puguin especular amb el menjar, provocant quantitats monstruoses de morts. Un canvi sostenible que tingui en compte que els recursos no son infinits i que la seva gestió i substitució per d’altres més sostenibles sí és una prioritat.

La trobada ha acabat amb la actuació musical del cantautor terrassenc Pepe el chino.

Entry filed under: cròniques. Tags: .

Acció de Des de Baix a TV3 a favor de la llibertat d’expressió Bona acollida de Nou Barris a la presentació de la candidatura Des De Baix


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: