“L’alimentació és més un negoci que un dret”

31/10/2012 at 10:46

El col·lectiu d’Indignats convida la periodista Esther Vivas a parlar sobre el sistema agroalimentari

Pilar Abián | La Veu

“Pensem que som lliures a l’hora de consumir els aliments que volem, però el cert és que estem en mans de grans multinacionals”. Aquesta va ser una de les afirmacions que la periodista Esther Vivas va fer ahir a l’Abi, a Montcada i Reixac, en el decurs de la conferència organitzada pel col·lectiu d’Indignats amb el títol L’alimentació, un dret o un negoci?.

Vivas, membre del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials de la Universitat Pompeu Fabra, i coautora amb Josep M. Antentas del llibre ‘Planeta indignat’ va explicar els motius pels quals dels 7.000 milions d’habitants que hi ha a la terra 800 passen gana quan la producció mundial dóna per alimentar 12.000 milions (segons dades de les FAO). Per a Vivas, aquesta situació respon a l’especulació de les grans multinacionals que s’han fet amb la propietat i el control de la major part del conreu i l’agricultura mundials i que estableixen els preus en funció dels beneficis econòmics que volen obtenir. “El sistema capitalista ha afavorit que un grup reduït monopolitzi la producció i la distribució dels aliments”, va dir tot afegint que aquesta globalització està perjudicant especialment els països del sud i també la qualitat dels productes, amb la introducció d’híbrids i transgènics que, segons va assegurar, acaben afectant negativament la salut dels consumidors i l’agrodiversitat.

Vivas va argumentar que el sistema irracional i insostenible agroalimentari actual respon a tres causes: la privatització de l’aigua, la terra i les llavors; les polítiques de liberalització comercial que han acabat amb els petits productors i la concentració de la distribució en poques empreses. L’activista va dir que, davant d’aquesta conjuntura, la ciutadania no es pot resignar sinó que ha d’actuar i de forma col·lectiva. “El primer que hem de fer és qüestionar-nos allò que consumim i entendre que, si volem menjar bé, hem de provocar que hi hagi canvis polítics que trenquin amb la dinàmica actual”.

Vivas va recomanar la participació en cooperatives de consum ecològic i va esmentar la masia de Can Piella com a exemple a seguir. “És trist -va dir- que un projecte social com aquest estigui en perill perquè el sistema capitalista avantposa els interessos privats i l’urbanisme per sobre dels col·lectius”. També els representants del col·lectiu d’Indignats van defensar la continuïtat de Can Piella i van lamentar la “passivitat” de l’Ajuntament davant l’amenaça de desallotjament de la finca. Els Indignats, d’altra banda, van aprofitar l’acte per anunciar que, d’ara en endavant, les assemblees setmanals del grup es faran els dijous, a les 20.30h, a l’Abi.

Entry filed under: cròniques. Tags: .

Protestas con sentido ¿A quién no ayuda la huelga?


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: