Mosques transgèniques per a l’agricultura?

03/09/2013 at 09:45

camp[en castellano]

Esther Vivas | Etselquemenges.cat

Sembla ser que ja tenim el darrer invent per posar fi a determinades plagues en l’agricultura. Es tracta de la mosca transgènica. I el primer indret on es planteja d’utilitzar no és altre que aquí a Catalunya. No en va som, junt a l’Aragó, la principal entrada de transgènics a Europa. Llàstima que el que es  ven com la solució màgica a la plaga de la mosca de l’olivera genera més interrogants que respostes.

La informació s’ha donat aquest estiu, i ha passat prou desapercebuda si tenim en compte les conseqüències que pot tenir per al medi ambient i per la nostra salut. L’empresa biotecnològica anglesa Oxitec ha sol·licitat a la Generalitat permís per alliberar en el camp de Tarragona mosques transgèniques amb l’objectiu de combatre el problema de la mosca de l’olivera. Si s’aprova, serà el primer cop a Europa que es deixen anar en el medi ambient animals modificats genèticament.

Malgrat que l’empresa insisteix en les virtuts de la mesura, aquesta planteja dubtes importants. Quina serà la reacció de les mosques transgèniques un cop alliberades? Com interactuaran amb altres éssers vius? Quines conseqüències pot tenir la seva entrada en la cadena alimentària al ser ingerides per aus i rosegadors? I en la nostra salut? Cal tenir en compte que les mosques transgèniques tan sols han estat tastades en el laboratori. La natura és un sistema molt complex, en què interaccionen vàries espècies, i no respon mecànicament.

El principi de precaució és el que hauria de prevaldre. No es poden posar en llibertat insectes que tenen l’ADN modificat amb gens d’altres organismes, sense estar segurs de les conseqüències que això pot tenir ni si aquestes conseqüències seran reversibles o no. Un cop més, les empreses biotecnològiques aposten per experimentar amb la natura, i amb nosaltres mateixos, a la cerca del màxim benefici econòmic. I es que els insectes transgènics son una de les noves fonts de negoci per a les multinacionals del sector.

El conflicte d’interessos és un altre dels problemes evidents. Cap país del món té una regulació específica per a la introducció d’insectes modificats genèticament. A qui, però, s’està encarregant l’elaboració de directives i marcs de treball? Als mateixos empleats de la  principal empresa que els proveeix, Oxitec. L’informe Genetically-modified insects: under whose control? de Genewatch no deixa lloc a dubtes. Oxitec, per cert, compta amb el suport actiu del gegant de la indústria biotecnològica Syngenta.

La ciència i la tecnologia són claus per aconseguir millores socials, però aquestes no poden estar supeditades, com sovint passa, als interessos del capital privat. Cal informació i transparència. On seran alliberades exactament les mosques transgèniques en cas d’aprovar-se la sol·licitud? En quins camps trobem avui cultius experimentals amb organismes genèticament modificats? Aquestes informacions no s’han volgut fer públiques. Com a societat tenim el dret a decidir si volem transgènics o no, però mai ningú ens ho ha preguntat.

*Article publicat a Etselquemenges.cat, 03/09/2013.

Entry filed under: web. Tags: .

En marcha por la educación pública Curs: Qui decideix allò que mengem? Impactes de l’agricultura industrial i alternatives en el consum


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: