Procés Constituent: #Debats16N Guinardó

30/11/2013 at 00:15

evhProcés Constituent Horta-Guinardó

En el marc de les assemblees simultànies del Procés Constituent organitzades per tot Catalunya #16NRepubliCAT99% es celebra al Casal d’Entitats del Mas Guinardó, a Barcelona, el debat Què és un procés constituent? amb l’Esther Vivas com a convidada, a la que agraïm la seva gran aportació i inspiració durant el debat.

Davant la crisi iniciada al setembre de 2008, la resposta del poder financer a través dels polítics aliats amb els mes poderosos, son les retallades dels drets socials i la socialització de les pèrdues dels bancs, que en el seu moment van privatitzar els guanys. En conseqüència ens estan fent pagar la crisi a aquest 99%, amb el discurs de la culpabilitat, mentre creix el percentatge de rics que es continuen beneficiant d’aquesta situació. Segons l’informe de la Riquesa Global 2012, publicat per Credit Suisse, en els propers cinc anys el número de milionaris a l’estat espanyol augmentarà en un 110%. Però segueixen repetint constantment el missatge “Hem viscut per sobre de les nostres possibilitats. Som culpables”.

evh2Si alguna cosa bona té aquesta crisi es que s’ha evidenciat que l’actual sistema no dóna resposta a les necessitats de la gent, i s’està organitzant per donar una resposta coordinada que canviï l’estat actual de les coses. Però la resposta del sistema es aprovar noves lleis per criminalitzar la protesta, i lluny de retallar, la partida antidisturbis en els pressupostos del 2013 del govern espanyol ha crescut un 1780%. “Quant el capitalisme entra per la porta, la democràcia surt per la finestra”

Redefinir el marc polític

El cas de l’Estatut de Catalunya va posar de manifest que la Constitució espanyola es impossible de reformar.  Per tant el dret a decidir a Catalunya es presenta com una oportunitat per canviar l’actual estatus, iniciant un procés constituent per portar aquest dret a decidir fins a les últimes conseqüències, evidenciant que aquí a Catalunya és necessari, com a la resta de l’Estat espanyol, una pràctica política antagònica amb l’actual, i trencar el monopoli d’uns pocs que han fet un negoci d’aquesta pràctica. Iniciant aquest procés constituent a Catalunya es poden establir aliances amb possibles processos constituents que s’iniciïn a la resta de l’Estat, allunyant-nos del “Espanya ens roba!” i potenciant l’internacionalisme com a eina de col·laboració amb la resta de pobles i ciutadans. Per tant, ens hem d’empoderar i responsabilitzar individualment per fer el nostre procés constituent, amb una constant mobilització i organització col·lectiva, per retornar la veu a la gent. L’autentica utopia es pensar que els que ens han portat a la crisi, ens en trauran. #RepubliCAT99%

Experiències

evh3Tenim diversos exemples d’aquest processos al llarg de la història, els més recents a l’Argentina amb el corralito, a Bolívia i l’Evo Morales o el cas europeu d’Islàndia. En tots, amb les seves llums i ombres corresponents, podem extreure una mateixa conclusió i és que el procés va mes enllà de l’assemblea constituent i l’establiment d’una nova constitució. S’han de crear nous instruments polítics que trenquin amb la realitat prèvia, i aquest empoderament, ha de continuar en el temps de forma indefinida per tal de que no tornin les velles costums.

Reflexions

Capitalisme no es sinònim de democràcia * La gestió del procés, és com una dieta, per a tota la vida. Si la deixes de fer, et tornes a engreixar * Aprendre a fer consens * Estratègies de coordinació per conciliar família, feina i participació * Por al canvi? Si no podem perdre més! * Aprendre a perdre per guanyar * O fem un procés constituent o ens el fan * Com lligar la xarxa amb altres plataformes * Les paraules tenen poder, ex: La despesa pública vs inversió privada * Nova presa de consciència per a canviar de model.

Entry filed under: cròniques. Tags: .

Cuando la indignación llega a la empresa: Telefónica, HP y Panrico ‘Sense Por’ es presenta a Nou Barris


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: