Del descrèdit del model econòmic actual a nous models de consum

20/01/2014 at 10:55

elcarretoMarta Tello | ZonaSec

Les cooperatives agroecològiques i la venda de productes ecològics i de proximitat  proliferen. Sense sortir del barri del Poble Sec tenim dues cooperatives de consum El Carretó a l’Ateneu Rebel i La Seca a l’Ateneu La Base.

El sector passa per un bon moment i cada cop més gent s’apunta a fer la compra a aquests establiments, ja sigui per salut o perquè volen canviar el sistema agroeconòmic actual. Alhora, s’ha posat de moda encarregar cistelles agroecològiques i s’han obert a la ciutat nous establiments de venda a granel, de proximitat, i de productes ecològics, amb una imatge molt actual i cuidada; i algunes cadenes de supermercats s’han apuntat al carro i comencen a promocionar els productes de proximitat.

A ZonaSec hem volgut conèixer com veu la situació l’Esther Vivas, periodista, sociòloga i activista especialitzada en moviments socials alternatius, sobirania alimentària i consum crític. Per a ella, la introducció dels productes de proximitat als supermercats és tan sols “capitalisme vestit de verd”, una nova tècnica de màrqueting que no transforma l’agroindustria. Malgrat això, veu positiu el canvi d’hàbits de consum, alhora que indica que el repte està en “passar a una pràctica que vagi a l’arrel del consum” i en aconseguir un canvi en les polítiques públiques. Creu que “més enllà dels canvis locals i de petita escala, calen canvis d’estructura” i per aconseguir-ho cal “molta pedagogia” i mobilitzar-se.

Tot i així, pensa que “els escàndols agroalimentaris” que estem patint en els darrers temps estan aconseguint que la població es replantegi les formes de consum i “obren una oportunitat” per donar pas a nous models de consum i de relacions comercials.

——————————————————————————————————————–

Els dies 8 i 15 de febrer, l’Esther Vivas realitzarà la segona edició del curs Qui decideix què mengem? a l’Ateneu Rebel (carrer Font Honrada, 32-34), en què analitzarà el model actual i mostrarà les alternatives existents.

Entry filed under: web. Tags: , .

“Hay que perder el miedo a cambiar la cosas” “La llibertat és poder viure una vida plena, escollir, tenir drets. El capitalisme no ho permet”


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: