El cant de les sibil·les

09/04/2015 at 11:27

cant-sibil-patricia-gabancho-magrana-rbaLa Magrana-RBA

Totes són dones. I totes tenen un paper clau en la política catalana. En el llibre El cant de les sibil·les, la periodista i escriptora Patricia Gabancho entrevista a Ada Colau, Esther Vivas, Laia Bonet, Anna Gabriel, Dolors Camats, Carme Forcadell, Marta Rovira, entre d’altres, transformant les entrevistes individuals en una extraordinària tertúlia coral.

Des de la crisi financera, fins a la necessitat de recuperar valors, passant per l’estat del benestar, la construcció europea, els moviments populars i el dret a decidir; de la mà d’aquestes modernes sibil·les, doncs, el lector fa un recorregut ampli i alhora profund a l’actualitat que ens toca viure.

————————————————————————————————————–

<<Escoltem Esther Vivas, una dona que equilibra nervi i serenitat a parts iguals, potser per la seva experiència en lluites sectorials, que requereixen paciència i pedagogia. “El que posa en qüestió els partits tradicionals és la mateixa crisi econòmica i social. Avui veiem que surten a la llum casos de corrupció que en realitat es donaven des de fa temps, però ara el seu impacte és diferent. Els ciutadans pateixen en primera persona la situació de crisi i alhora veuen que les elits dels partits majoritaris es beneficien d’una serie de privilegis, tot sovint en detriment del bé social. La crisi fa caure la màscara al sistema, posant en qüestió la seva lògica i deixant-la al descobert. Els indignats ja van assenyalar els interessos de la banca, quan encara no se’n parlava. Una de les primeres consignes va ser “No som mercaderies en mans de polítics i banquers”, i no és casual que ambds surtin junts en la mateixa pancarta. La crisi fa que s’assenyalin els seus culpables, i entre lels, els polítics, que s’ha aprofitat de la situació”.

Esther Vivas afegeix que no és estrany que avui estigui en crisi tota l’estructura del sistema: monarquia, autonomies, bipartidisme, justícia… “El 15M fa visible una cosa: la gent vol opinar sobre els assumptes col·lectius, allò que fins fa poc era ‘segrestat’ per la política professional”, continua. “Molts sn ciutadans que fins aleshores no s’havien mobilitzat. I molts que no participen en aquest moviment d’indignació col.lectiva també s’hi senten identificats, com revelen les enquestes. Això és un salt qualitatiu en la protesta”. I no accepta que si els partits han actuat d’aquesta manera, diguem-ne, anestèsica, és perquè van assumir el mandat de l’estabilització de la democràcia. “Penso el contrari”, rebat Esther Vivas. “Els partits han estat elements d’inestabilitat perquè ens han conduït a aquesta situació. Es podia respondre a la crisis d’una manera o d’una altra, i van triar anar en contra dels drets socials i els interessos dels de baix. Han quedat al descobert els seus vincles estrets amb el poder econòmics i la banca. Per això els nous moviments socials de base fan una crítica tan contundent als partits tradicionals, i això no és un símptoma de radicalitat, com es diu, sinó una resposta a unes polítiques radicalment violentes contra la majoria, que són les que s’estan aplicant”.>>

(…)

Entry filed under: en llibres. Tags: .

“El mismo sistema que genera obesidad provoca hambre” “No sabemos qué comemos”


Novedad editorial

Novetat editorial

Categories

Instagram

. . El feminismo implica derechos, igualdad, que las mujeres podamos decidir. Y todo esto es imprescindible en la maternidad. . Necesitamos una maternidad feminista en la que las mujeres podamos elegir si ser madres o no, si queremos abortar o tener una criatura, con capacidad de decisión sobre nuestro embarazo, parto y lactancia. . De todo esto, y más, hablo en la entrevista con @noticiaspositivas. . La podéis leer en el link de la bio 😉 . ...................................................... . Nota: . Como algunas me habéis dicho que teníais dudas sobre elconcepto del "derecho a ser madre", os dejo a continuación mi opinión más desarrollada al respecto. . Considero importante reivindicar la maternidad como derecho sino queremos que esta acabe siendo un privilegio de mujeres de clase media y alta. . Se trata de un fragmento de una entrevista con Diario 16. Allí decía: . "Ser madre es un deseo legítimo y es un derecho que no puede vulnerar los derechos de terceros. Me explico. . La experiencia materna viene travesada no solo por una cuestión de género sino también de clase y raza. No todas las personas tienen garantizado el derecho a ser madres. . Si cuentas con un trabajo precario, no llegas a final de mes o apenas puedes pagar una vivienda tienes más números para posponer la maternidad, enfrentar dificultades para quedarte embarazada, o no tener el número de criaturas que deseas. . Hay que reivindicar que la maternidad sea un derecho y no un privilegio. . Sin embargo, cuando hablamos de maternidad subrogada, el deseo de tener criaturas choca con los derechos de la madre gestante a poder decidir sobre su cuerpo y con el derecho del recién nacido a estar en contacto con su madre gestante. . Tal vez alguien dirá que esto último también sucede en un proceso de adopción. La gran diferencia radica en que una criatura adoptada se encuentra en dichas circunstancias, mientras que un bebé gestado por subrogación es su familia quien le hace pasar a sabiendas por este trance. . No se puede ser madre o padre a cualquier precio".
. . ¿Cómo deconstruir las maternidades? . ¿Qué rol cumple el Estado y el feminismo a la hora de maternar? . ¿Qué hacer con la culpa? . ¿Existe el instinto materno? . De todo esto y mucho más hablé con @mielasol de @feminacida en el #DiálogosEnAislamiento sobre maternidades feministas 💚 . El directo en Instagram, lo podéis ver en el link de la bio. . . #MamáDesobediente #MaternidadFeminista #MamáFeminista #MaternidadesFeministas #Feminismo #Maternidad #Maternidades

Twitter

  • RT @FantiCecilia: Disfruté CON LOCURA escuchar a @esthervivas hablar sobre maternidad, capitalismo, patriarcado y cómo otra sociedad es nec… 1 hour ago
  • RT @edicionesgodot: "Otra maternidad requiere de otra sociedad, no tenemos que entender la reivindicación de la maternidad feminista en cla… 2 hours ago

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: