“Les desigualtats del sistema capitalista comencen al teu plat”

27/11/2017 at 15:14

Neus Ràfols | Associació de Dones Periodistes

Vivas té una mirada atzabeja com el seu cabell a lo garçon. Articula un parlar fresc amb un polsim de dicció vallesana. Fa dos anys va rebre el Premi de Periodisme Biocultura pel seu compromís en evidenciar les nafres més doloroses del Planeta: que 1 de cada 8 persones passa fam malgrat la superproducció de la indústria agroalimentària, entre d’altres. Aquest premi és la punta de l’iceberg d’una desena de llibres que ha escrit i que apel·len sobre les grans desigualtats planetàries o que viatgen pels principals moviments socials des l’albada del nou Mil·lenni.

Confessa que a la seva vida hi ha un clic el 1999, quan es va implicar a la Xarxa Ciutadana per l’Abolició del Deute Extern i més tard als moviments antiglobalització. “Amb l’organització a Barcelona de la Cimera contra el Banc Mundial, l’any 2001, va néixer una altra fornada d’activistes on les dones van ser molt importants”, detalla, i recorda també la dura repressió viscuda a la Contracimera del G-8 a Gènova on un policia va assassinar a trets l’activista Carlo Giuliani. D’aquelles vivències a les contracimeres van néixer llibres com Mumbai (amb vàries autories); En pie contra la deuda externa i Resistencias globales, aquest darrer títol escrit amb Josep Maria Antentas, amb qui repeteix a Planeta Indignado.

L’anhel per excavar políticament què hi havia més enllà dels aliments se li va desvetllar quan va començar a treballar, l’any 2004, a la Xarxa per un Consum Solidari: “era una manera molt directa d’explicar a la gent que les desigualtats ens afecten amb primera persona i amb una cosa tant bàsica com és l’alimentació”, explica. També és cert que en algun llibre recorda quan acompanyava als seus pares a la parada familiar d’ous del Mercat de Sabadell, i l’explosió d’espècies de verdures que fa 30 anys encara existien. Quants jornals no pagats a camperoles de països del sud hi ha en el nostre cafè? Quants nadons amb malformacions congènites pels pesticides que porten les espines de les flors que regalem? Aquestes i moltes reflexions arriben amb esmolats assaigs que publica també de bracet de Xavier Montagut: Cap on va el comerç just?; Supermercados, no gracias; o Del campo al plato, en són alguns exemples.

Seguir llegint l’entrevista publicada, en aquest link [pàg.46].

Entry filed under: premsa. Tags: , .

“El Partit Popular exhibeix una gestió de govern a Catalunya que no ha passat per les urnes” Manada feminista


Novedad editorial

Novetat editorial

Categories

Instagram

. . Una reseña preciosa de @belendoulabcn. Gracias 💜 .......... #Repost @belendoulabcn .......... . Si te consideras feminista, defensora de la lactancia materna y la crianza natural, pero a la vez no quieres renunciar a tu carrera profesional y seguir siendo tú misma, #MamáDesobediente es el manifiesto con el que sentirte identificada. . Demasiado a menudo nos topamos con una sociedad capitalista y machista que no da cabida a las mujeres que hemos decidido ser madres, que hemos decidido criar poniendo como prioridad a nuestras criaturas sin querer renunciar de por vida a nuestros trabajos, nuestros hobbies y nuestras fiestas. . Y demasiado a menudo nos topamos con corrientes feministas que nos tachan de sumisas por no anteponer nuestra vida a la de nuestras criaturas y de perpetuar el machismo por promover la lactancia materna o la crianza con apego. . @esthervivasesteve nos ofrece en este libro una lección de historia del feminismo, de historia de la lactancia y de la crianza, así como una visión crítica del capitalismo y del cómo hemos llegado a estar como estamos a día de hoy a causa de vivir en una sociedad patriarcal. . #MamáDesobediente nos ayuda a ver que las mujeres que elegimos éste tipo de vida también podemos tener nuestro sitio, un espacio desde el que aportar nuestro granito de arena para transformar la sociedad. Tener un lugar para no renunciar, y conseguir el cambio que queremos aunque nos toque luchar contra gigantes, que de tan antiguos que son ya están oxidados y podemos vencerles.
. . Aquí, empezó a surgir la semilla de lo que ha acabado siendo #MamáDesobediente (@capitan_swing_libros @arallibres) 💜 . Hoy, hablo de maternidades, feminismos, permisos iguales e intransferibles, gestación subrogada, parto respetado... en este fantástico programa sobre feminismos que es @sinopuedobailar_r3 dirigido por @mariataosa en Radio 3 Extra de @radio3rne. . Podéis escuchar la entrevista en el link en la BIO 😉

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: