Dones indignades i pensionistes angoixats: Espanya flirteja amb un nou 15-M

14/03/2018 at 17:00

Pep Martí | Nació Digital

El retorn de les mobilitzacions al carrer, en forma de protestes dels pensionistes i després dels col·lectius feministes a tot l’Estat, amb motiu del 8-M, ha fet pensar en un nou 15-M. Som a les portes d’una nova onada reivindicativa o, pel contrari, assistim a un brot episòdic que aviat serà integrat pel sistema?

Els periodistes José Antonio Zarzalejos, Javier Aroca i Esther Vivas, l’escriptor Toni Mollà i la sindicalista Eva Gajardo analitzen per a Nació Digital l’impacte de l’onada de mobilitzacions en la política espanyola, que també viu pendent de Catalunya.

—————————————————————————————————————–

1. Les protestes dels pensionistes i les dones són un indici d’un canvi de cicle o fenòmens passatgers?

Esther Vivas: “Les mobilitzacions són un canvi de tendència”

“Encara és aviat per veure l’impacte polític i social que tenen a mig termini aquestes mobilitzacions, però sí que han significat un canvi de tendència respecte al període d’estancament de lluites que s’ha viscut a escala estatal, al marge de les protestes a Catalunya. El 8 de març ha estat una jornada sense precedents, que ha combinat mobilització al carrer amb una vaga no promoguda pel món sindical, i ara caldrà veure quina en serà la continuïtat. Sí que des del 15-M no hi havia hagut cap iniciativa amb aquesta energia, i fins alguns han parlat ara d’un 15-M feminista. Pel que fa a les protestes de pensionistes, són un símptoma de l’impacte de la crisi en la gent gran i el seu malestar, i són importants perquè vivim en una societat envellida, on aquests tenen un pes demogràfic central, i el tema de les pensions és, a més, una qüestió sensible pels partits a nivell electoral”.

2. Amb el bloqueig polític a Catalunya i la dificultat per aprovar els pressupostos com queda la legislatura?

Vivas: “La tensió amb Catalunya afavoreix Ciutadans”

“Mariano Rajoy, penso, aconseguirà tirar endavant d’una manera o altra la legislatura, almenys fins les eleccions europees i municipals del 2019. La qüestió és com arriba a aquesta propera cita electoral. El principal risc que té és que la situació de tensió amb Catalunya es mantingui, cosa que afavoreix Ciutadans, i que es consolidi el renaixement de la protesta social”.

3. L’ascens de Ciutadans és un factor consolidat?

Vivas: “No crec que Cs mantingui el vot del 21-D”

Segons la periodista i acitivista social, “Ciutadans no és un fenomen passatger. Hi ha una base social i unes condicions polítiques que fan que es pugui estabilitzar”. Però és més escèptica sobre el que dibuixen les enquestes: “No crec és que pugui mantenir l’elevat vot que va aconseguir a Catalunya el 21D, i caldrà veure si podran consolidar aquest ascens tan ràpid al que apunten les enquestes. Hi ha una disputa amb el Partit Popular per l’hegemonia de la dreta, però veurem si realment Ciutadans pot fer-li el “sorpasso”. Les enquestes són les enquestes i Ciutadans és el partit preferit de l’establishment econòmic i mediàtic espanyol”.

4. Sobreviurà políticament Rajoy?

Vivas: “Rajoy és un supervivent, però la tensió permanent a Catalunya ja no el beneficia”

Mariano Rajoy ha demostrat ser un supervivent polític, ni que sigui amb una política de resistir i aguantar. És cert que malgrat haver pogut frenar l’ofensiva independentista, el context català ha generat un escenari de tensió permanent que ja no el benefica i que, en canvi, dóna ales a Ciutadans.

—————————————————————————————————————–

Llegir totes les opinions, aquí.

Entry filed under: web. Tags: .

El Raval sin tópicos El paper històric de la dona a l’agricultura i a la cuina


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: