“El Govern no tenia cap pla per a després del referèndum perquè mai va pensar que es faria”

08/10/2018 at 20:09

Sentit Crític

L’1 d’octubre i la rèplica posterior de l’aturada de país del 3-O van visualitzar a les escoles i als carrers un ‘nou nosaltres’, que agrupava independentistes de tota la vida i partidaris del dret a l’autodeterminació que no provenien estrictament de la militància ‘indepe’.

CRÍTIC ha volgut conversar amb activistes socials, polítics i intel·lectuals que no vinguin d’una militància històrica vinculada estrictament a l’independentisme, per saber com van viure l’1-O i el 3-O i quin balanç en fan un any després. Parlem amb Marina Garcés, Gerardo Pisarello, Albano Dante Fachin, Esther Vivas, Jenn Díaz, Gemma Ubasart, Míriam Hatib, entre d’altres.

——————————————————————————————————————————————-

Esther Vivas, periodista

El dia 1 d’octubre vaig anar a votar al referèndum. No va ser fàcil: les cues eren llarguíssimes, el sistema informàtic no funcionava i al barri hi havia hagut diverses càrregues policials. Al final, vaig aconseguir votar, i vaig votar “sí”. L’1-O ha estat un dels grans episodis de protesta i mobilització col·lectiva que he viscut.

Els fets d’octubre van significar una crisi política inèdita, la ruptura temporal amb el processisme i el desbordament parcial dels partits hegemònics de l’independentisme i de la mateixa ANC. El Govern no tenia cap pla sobre què fer després del referèndum perquè mai va arribar a pensar que s’acabaria realitzant. Va deixar escapar el moment, va descol·locar el moviment i va fer que tot allò que s’havia aconseguit entre el 20-S i el 3-O es perdés pel camí. Un any després, no hi ha hagut cap balanç seriós sobre els errors comesos ni tampoc cap reflexió real de com teixir ponts entre els sectors independentistes i els contraris al règim del 78 que van confluir l’1-O, un tema que em sembla cabdal.

——————————————————————————————————————————————-

Llegiu totes les declaracions, aquí.

Entry filed under: web. Tags: , .

“No hi ha escenari electoral a la vista perquè ni a Junts per Catalunya ni ERC els interessa” “La divisió independentista pot donar lloc a noves aritmètiques parlamentàries”


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

  • RT @PlataformaPetra: "Pensar la lactancia materna con las gafas de la soberanía alimentaria es extremadamente útil para entender la colisió… 13 hours ago
  • RT @pibasconpelotas: “La maternidad debe ser una responsabilidad social. Es necesario un cambio de mentalidad sobre cómo miramos a la mater… 13 hours ago

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: