“Veiem pits a la televisió, però un pit lactant ens incomoda perquè és l’antítesi de l’eròtic”

09/03/2019 at 22:49

Ivanna Vallespín | El País Catalunya

La seva maternitat recent va fer que l’activista Esther Vivas (Sabadell, 1975) canviés la temàtica dels seus llibres, de l’economia social i la sobirania alimentària al feminisme i la maternitat. Vivas, que acaba de publicar Mama desobedient (Ara Llibres en català/Capitán Swing en castellà), parteix d’algunes experiències negatives viscudes durant l’embaràs i el part per denunciar les dificultats i les barreres que imposa l’actual sistema econòmic i social perquè les dones prenguin les regnes durant tot aquest procés i fer així compatible la maternitat i el feminisme. La periodista i escriptora també aprofita per treure a la llum molts temes encara tabús, com la infertilitat, el dol gestacional, les dones que no volen tenir fills o l’excessiu intervencionisme mèdic.

Pregunta. Dius que la maternitat és un tema menyspreat pel feminisme. Per què?

Resporta. Maternitat i feminisme han tingut una relació complexa perquè la maternitat s’ha utilitzat com un mecanisme de control del cos femení, per supeditar les dones i tenir-les arraconades a la llar. Contra això es va rebel·lar el feminisme dels anys seixanta i setanta, però alhora es va caure en un discurs antimaternal. Llavors el feminisme veia la maternitat com una càrrega. Per mi, el problema no és ser mare, sinó la càrrega que li posa el sistema patriarcal. Cal reivindicar una maternitat que posi fi a la idea patriarcal de dona abnegada, però també amb la de supermami.

P. Es pot ser feminista i mare a la vegada?

R. És imprescindible. Cal que el nou moviment i la vaga feminista tinguin com una de les seves reivindicacions la maternitat. Com pot ser que un fenomen tan bàsic com ser mare estigui infravalorat i invisibilitzat? El feminisme ha de reivindicar la maternitat lliure d’imposicions.

P. Quins elements defineixen una mare desobedient?

R. És una mare que trenca amb la maternitat patriarcal imposada: aquesta idea de bona mare, abnegada, amb l’única finalitat de cuidar els fills i sense interessos propis. Però també cal trencar amb la idea de supermami: la dona que arriba a tot, que ho dona tot a la feina i en què la maternitat queda supeditada al mercat. Són idees de mares útils per al sistema i no pas de mares emancipades.

Seguir llegint l’entrevista aquí.

Entry filed under: 01 | Mamá desobediente, web. Tags: .

La cultura també és feminista: cinc recomanacions per al 8-M Mamma Power


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

  • RT @rtvenoticies: ⚡️ 1 de cada 3 pimes han hagut d’aturar l’activitat de manera parcial o total per les baixes covid. @marta_sugranes entr… 11 hours ago
  • RT @basicsbtv: ⚪⚫ El govern català estudia ara l'eficàcia del passaport de la covid-19 Ha estat un error exigir-lo per entrar en locals de… 13 hours ago

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: