Esther Vivas reivindica un dia de la mare “rebel” per viure una maternitat lliure i feminista

05/05/2019 at 22:20

Figueres.com

Amb la proximitat del dia de la mare, l’associació Dona Dóna Alt Empordà reivindica una maternitat lliure amb una mirada feminista.

L’entitat ha convidat aquest dissabte 4 de maig a la periodista i sociòloga Esther Vivas per presentar el seu llibre Mama desobedient a la biblioteca de Figueres. Un acte que ha servit per parlar de maternitat i feminisme. Vivas ha parlat de com n’és de difícil ser mare, en una societat hostil per a la maternitat.

Actualment sembla que les dones han d’escollir entre una maternitat neoliberal supeditada al mercat laboral o una maternitat patriarcal sacrificada que vol la dona a casa. L’autora davant d’aquesta dualitat reivindica una mirada feminista de la maternitat, una mare “rebel” que permeti a la dona fugir d’aquests arquetips i viure una maternitat lliure basada en les necessitats de la dona, fugint d’aquests models patriarcals de maternitat.

Perquè això pugui passar, Vivas apunta a la necessitat d’un canvi de sistema polític “a la maternitat li cal feminisme i al feminisme li cal reivindicar més la maternitat”. Durant la presentació a Figueres, la periodista i escriptora ha explicat que cal que des del feminisme es reivindiqui el dret de totes les dones a tenir una maternitat plena, és a dir, que puguin ser mares, quedar-se embarassades sense témer perdre el lloc de treball, tenir un part respectat lliure de violència obstètrica i que puguin alletar on i quan vulguin.

Vivas ha explicat que la lactància materna és el millor per la mare i que cal que el feminisme reivindiqui la teta. Des d’alguns moviments feministes s’ha posat la lactància amb llet artificial com una manera d’alliberar a la dona, però per l’autora ni el biberó ni la teta ens faran lliures, el que cal són recursos perquè la criança no sigui amb soledat. L’autora ha explicat que el pit aporta benestar a la mare, és el mètode d’alimentació més ecològic, respectuós amb el planeta i que ens allibera d’estar sota els interessos de la indústria agroalimentària.

Per tal d’aconseguir aquest canvi que proposa Vivas cal autorganització creant entitats i grups com per exemple Dona Dóna Alt Empordà però també cal arribar a les institucions polítiques perquè aquest canvi pugui arribar a tota la societat.

Entry filed under: 01 | Mamá desobediente, cròniques. Tags: .

On són els pares en ‘les coses de dones’? “Las mujeres tenemos que ventilarnos de esta maternidad tóxica”


Novedad editorial

Novetat editorial

Categories

Instagram

. . "Una mamá desobediente es aquella que se rebela contra el ideal de maternidad que nos han impuesto, a caballo entre el ideal patriarcal de madre abnegada y su versión moderna neoliberal de súper mami, con un cuerpo perfecto y siempre disponible para el mercado de trabajo. . Se trata de una madre que revindica su derecho a decidir sobre el embarazo, el parto, la lactancia y la crianza, al mismo tiempo que defiende la necesidad de transformar la sociedad para que esto sea posible. . Una mujer que se reconcilia con su cuerpo y reconoce su capacidad para parir y dar de mamar" 💜 . Así lo escribo en el libro "Mamá desobediente. Una mirada feminista a la maternidad" 😉 . Aquí, la imagen de la portada de la edición argentina, a cargo de la gran @longo.julieta.
. . "Ningú s’escandalitza quan veu una dona nua en un anunci, en canvi, una dona que mostra els pits per alimentar una criatura és molt més qüestionada. . El pit lactant és l’antítesi del pit cosificat pel sistema capitalista i la societat consumista. És important normalitzar la lactància materna". . Així ho afirmo a @directa.cat, en una conversa amb @saioabaleztena. L'entrevista, la podeu llegir al link de la bio. . . [EN CASTELLANO] . "Nadie se escandaliza cuando ve una mujer desnuda en un anuncio, en cambio, una mujer que muestra los pechos para alimentar a una criatura es mucho más cuestionada. . El pecho lactante es la antítesis del pecho cosificado por el sistema capitalista y la sociedad consumista. Es importante normalizar la lactancia materna". . Así lo afirmo en @ directa.cat, en una conversación con @saioabaleztena. La entrevista (en catalán), puede leerse el link de la bio.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: