CiU: la doctrina de la por

Esther Vivas | Público

“Tensar la llei fins allà on estigui permès i una mica més” va prometre el conseller d’Interior de la Generalitat Felip Puig al poc de ser nomenat. I així ha estat. Des de l’inici de la legislatura de CiU s’ha obert una pàgina web per delatar manifestants que després va ser tancada davant el creixent rebuig social, s’han arrestat a més de cent persones des de la Vaga General del 29M per haver participat en piquets, s’han dut a terme diverses detencions preventives i, a més, tres persones han perdut un ull per l’ús de pilotes de goma dels Mossos d’Esquadra i diverses han patit ferides per càrregues policials.

La doctrina Puig no només busca “tensar la llei” sinó que té com a objectiu infligir por. I així ho vam veure en la passada jornada de la Vaga General. Anomenarem només dos fets. Al migdia a Tarragona una càrrega policial indiscriminada contra els manifestants va acabar amb un nen de 13 anys ferit al cap després dels cops rebuts per part dels Mossos. Les persones que van increpar als agents per aquesta actuació van rebre també diversos cops de porra. A la tarda a Barcelona, els Mossos carregaven violentament a Via Laietana. L’ús de pilotes de goma va provocar diversos ferits, entre ells una dona a qui van rebentar el globus ocular esquerre, va haver de ser operada i perdrà la visió d’un ull.

Davant aquests fets, Felip Puig declarava el dia després de la Vaga que el nen de 13 anys va ser ferit per “mala sort” i que l’agent que el va colpejar actuava “en defensa de la seva persona” davant els manifestants que, per cert, fugien corrent després de la càrrega. Les imatges d’aquest vídeo donen una altra versió dels fets: la d’un nen que és colpejat un cop els Mossos carreguen i una altra vegada mentre es protegia immòbil a terra. Mala sort?

En relació als fets de la tarda a Barcelona on una dona va resultar ferida en un ull, segons Puig no es van disparar pilotes de goma. Els vídeos i els testimonis expliquen, però, una versió molt diferent: diverses pilotes de goma van ser disparades contra els manifestants. Algunes d’elles fins i tot a molt curta distància. Ahir un dels hashtags més utilitzats a twitter per activistes socials era # CiUesviolencia. No és casualitat.

Cal “més por la sistema” afirmava en una entrevista Felip Puig mesos enrere, per justificar l’enduriment del Codi Penal. Por a manifestar-se… no sigui que et detinguin, et multin, et colpegin o fins i tot arribis a perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma. Ens volen amb por a sortir al carrer i lluitar. Davant la creixent pèrdua de legitimitat de les institucions i del poder polític, la repressió és cada vegada més l’arma recurrent per mantenir l’ordre social.

L’associació Stop Bales de Goma treballa des dels seus orígens, l’any 2010, perquè es prohibeixin les pilotes de goma, com passa en molts d’altres països d’Europa. A l’Estat espanyol, 23 persones han perdut un ull des de 1990, per l’impacte d’aquests projectils i d’altres han resultat ferides al pit, la mandíbula, les orelles, les cames, etc. A molts polítics, com el Sr. Felip Puig, els preocupa més el cost d’uns aparadors trencats o l’immobiliari urbà que el que té per a una persona la pèrdua d’un ull. La fotògrafa Francesca Oggiano retratar crua i brillantment el que significa per a un jove perdre un ull per l’impacte d’una pilota de goma a The Stolen Eyes (Els ulls robats).

Diversos episodis de violència policial s’han viscut a Catalunya des de l’era Puig. Els més destacats: el desallotjament dels indignats de Pl. Catalunya el 27 de maig de 2011, que es va saldar amb més de 120 ferits i pel qual mig centenar de persones es van querellar contra Felip Puig i altres càrrecs polítics i policials. I la intervenció policial a la manifestació de la Vaga General del 29 de març a Barcelona amb ús de gasos lacrimògens i pilotes de goma, que va concloure amb centenars de persones ferides.

A la celebració aquest any del Dia de les Esquadres, el comissari general de coordinació territorial dels Mossos David Piqué va comparar als que protesten amb “rates”. I va afirmar, davant la presència de Felip Puig, “als que volen destruir amb violència el model de societat elegit democràticament que la policia anirà a buscar-los i ho pagaran car”. I va afegir: “Poden amagar-se on vulguin, perquè els trobarem. Ja sigui en una cova o en una claveguera, que és on s’amaguen les rates, o en una assemblea, que no representa a ningú, o darrere d’una cadira d’universitat “. Va ser el discurs més aplaudit de la jornada.

Objectiu: deshumanitzar als que protesten. I legitimar, així, la seva criminalització i repressió. El dia de la Vaga General, a les càrregues policials a Barcelona, diversos manifestants van sentir com se’ls cridava: “Mou-te rata”. La doctrina de la por és la que impulsa CiU. L’altra cara de la doctrina del xoc, dels ajustos i les retallades.

*Article publicat a Público, 16/11/2012.


%d bloggers like this: