Del Fòrum de Porto Alegre a la Cimera dels Pobles a Rio

Esther Vivas

Els debats, seminaris, grups de treball, actes culturals … continuen en el “Fòrum Social Temàtic: Crisi capitalista, justícia social i ambiental” que aquests dies té lloc a Porto Alegre (Brasil). Un dels temes centrals, abordat en múltiples activitats, és com enfrontar la crisi ecològica i climàtica global, combatre el capitalisme verd i acordar propostes d’acció i mobilització que permetin la coordinació de les lluites.

Amb la mirada posada en la Cimera dels Pobles per la Justícia Social Ambiental, contra la Mercantilització de la Vida i la Natura i en Defensa dels béns comuns que es celebrarà a Rio de Janeiro, del 18 al 23 de juny del 2012, coincidint amb la Cimera Oficial de l’ONU sobre Desenvolupament Sostenible Rio +20, els col · lectius reunits a Porto Alegre col · loquen en el centre dels seus debats la necessitat urgent de vincular la lluita social indignada al moviment per la justícia climàtica global. I d’aquesta manera preparar des del Fòrum Social Temàtic a Porto Alegre el camí cap a Riu +20.

I és que des de la celebració de la Conferència de l’ONU sobre Medi Ambient i Desenvolupament a Rio de Janeiro el 1992, on es va aprovar la Convenció sobre Canvi Climàtic i es van establir les bases sobre
desenvolupament sostenbile, els acords i negociacions referents al clima no han fet sinó anar de mal en pitjor. Els resultats de les cimeres del clima de l’ONU a Copenhaguen (2009), Cancún (2010) i Durban (2011) són la millor prova d’aquest estrepitós fracàs. El capitalisme és incapaç de treure’ns de la crisi ecològica global a la que la seva lògica productivista i curt termini ens ha conduït.

Les solucions tecnològiques al canvi climàtic, des de les nuclears passant pels agrocombustibles fins als cementiris de CO2 no són una alternativa real per frenar l’escalfament global. Al contrari, aquestes mesures no faran sinó agreujar la crisi social i ecològica en què ens trobem, sent un instrument més al servei del capitalisme verd, per fer negoci.

Així ho afirmava Pat Mooney, director del Grup ETC, al seminari ‘ecosocialisme o barbàrie. La trampa del capitalisme verd ‘, quan deia que “la Tecnologia no és una resposta per a la gent”. I afegia: “A la cimera de les Nacions Unides en el 92 la gent tenia una gran suma de paraules que els capitalistes van convertir en un gran suma de diners”.

El Fòrum de Porto Alegre dóna en el clau en assenyalar la centralitat de la crisi ecològica i climàtica. I és que el futur del planeta ens afecta a tots i totes s. No hi ha justícia social sense justícia ambiental ni justícia ambiental sense justícia social. Prenguem nota.

* Esther Vivas participa en el Fòrum Social Temàtic a Porto Alegre.


%d bloggers like this: