El Gran Germà ens vigila

espEsther Vivas | Público

Ja ho deia George Orwell en la seva novel·la ‘1984 ‘: “El Gran Germà tot ho veu, tot ho escolta i tot ho disposa”. La seva novel·la és avui una realitat. Si el “poder”, aquestes elits polítiques i econòmiques que ens han conduït a la present situació de fallida, ho consideren, les nostres trucades poden ser escoltades, els nostres correus electrònics llegits i els nostres tuits monitoritzats en qualsevol moment. Les forces que mantenen “la Llei i l’ordre”, en favor d’uns pocs, fan, així, la seva feina.

Aquests dies es parla molt del ciberespionatge internacional. De com Obama espia a Merkel, de com Merkel s’enfada amb Obama, de com els tentacles de l’Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units arriben als telèfons de líders mundials i les seves escoltes a països com Alemanya, Itàlia, França i ara sabem que, també, a l’Estat espanyol. Sembla que assistim a una nova entrega de la saga de Bourne. Amb arguments que no tenen res a envejar a les novel·les de Robert Ludlum.

L’Agència de Seguretat Nacional dels Estats Units, la CIA… són, un cop més, els dolents, però no oblidem que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) no es queda curt. Els mitjans de comunicació no tenen problema en destapar els draps bruts de l’espionatge internacional, agrairíem, també, una mica de llum sobre el CNI i investigacions i informes sobre el seu pressupost, funcions, objectius. El Gran Germà no ens cau tan lluny.

Ahir Anonymous a Catalunya filtrava un dossier amb 38 informes del Cesicat (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya) i dels Mossos d’Esquadra, on quedava constància de l’espionatge sistemàtic a activistes socials, mitjans de contra-informació, organitzacions polítiques anticapitalistes… Res nou sota el sol. A menys Estat social, més Estat penal i punitiu. Avui lluitar contra els desnonaments, els acomiadaments, les retallades en sanitat i educació, els CIEs… és tipificat, pel que es veu, de delinqüència i, per tant, susceptible de ser espiat, denunciat i penat. Gràcies a Anonymous per posar dades, escrits i xifres a una cosa que ja sabíem. Curiosa manera, o no tant, la de CiU d’avançar cap a noves estructures d’Estat.

No hi ha diners per educació ni sanitat ni habitatge però sí per espiar activistes socials que s’oposen a unes injustes mesures de sortida a la crisi generadores d’atur, fam i desnonaments. Sense anar més lluny, el pressupost d’aquest any del Govern espanyol per a material antidisturbi ha augmentat un 1.700% respecte a l’exercici anterior. Sobren els comentaris.

Anys enrere, els activistes contra les càmeres de vídeo-vigilància, que proliferen arreu i són una subtil i invisible arma de control social, ja deien: “Somriu. T’estem gravant “. Seguirem somrient en sortir al carrer, en parlar per telèfon, en escriure els nostres emails o al penjar informació al facebook o a tuiter. Somrient fins que els trenquem els seus micros i càmeres.

*Article publicat inicialment en castellà a Publico.es, 28/10/2013.


%d bloggers like this: