Juan Carlos, per què no te’n vas?

jcEsther Vivas | Público

El rei torna a ser notícia. Aquesta vegada no es tracta ni d’amants, ni caceres, ni sortides de to, ni negocis opacs, ni ensopegades, ni cunyats imputats, ni elefants sinó d’una nova operació. Els mitjans omplen portades, minuts de notícies, declaracions… sobre la propera intervenció quirúrgica de “su majestad” el maluc real esquerra.

La informació coincideix amb la publicació al Boletín Oficial del Estado (BOE) d’una nova mesura de copagament farmacèutic. A partir d’ara, malalts de càncer, leucèmia o hepatitis crònica, no hospitalitzats, hauran de pagar el 10% de la medicació que recullin als hospitals. Una decisió que colpeja no només als que menys tenen sinó a malalts greus o crònics, la vida dels quals depèn d’aquests medicaments. Les Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública afirmen que aquesta mesura augmentarà la mortalitat entre els més pobres amb problemes aguts de salut. La crisi i la manca de recursos són l’excusa perfecta per imposar-la.

Les limitacions pressupostàries, però, sembla que no afecten al rei amb qui no s’escatimen recursos per a la seva operació. El considerat “número u mundial” en cirurgia de maluc, Miguel Cabanela, vingut expressament d’Estats Units, on treballa a la Clínica Mayo, dirigirà l’operació, i és qui la ha examinat. Potser, ens podria passar el pressupost. D’altres ciutadans podrien necessitar dels seus serveis, i seria tot un detall incloure’ls en les prestacions de la seguretat social.

El rei, i tota la seva família, ens surten molt cars. No només paguem operacions de maluc, de les que el Rei en porta ja unes quantes, sinó, també, viatges a l’estranger, personal (secretaris, majordoms…), manteniment i conservació de palaus, guàrdia reial, vehicles oficials i un llarg etcètera. I quan demanem els comptes, veiem que la factura ens surt molt cara, i això que no inclou tota la despesa. El 2013, la Casa del Rei va rebre 7.930.000 d’euros, sense comptar les partides dels ministeris d’Hisenda, Interior i Defensa.

L’Estat espanyol té el trist honor de ser una de les 29 monarquies que queden al món. La crisi hauria de ser una bona oportunitat per a replantejar-se el tema. Juan Carlos, per què no te’n vas? I te’n portes a la família sencera, des del cunyat que ens ha robat, a la princesa mantinguda a Suïssa, el trasllat de la qual ens costarà una fortuna, a la teva senyora la reina, al teu fill… No som súbdits ni vassalls i no volem monarques ni prínceps ni princeses. Adéu, i no tornis mai més.

*Articla publicat originalment en castellà a Publico.es, 20/09/2013.

1 comentari

Trackback this post


%d bloggers like this: