La lluita contra el canvi climàtic pren el seu espai al Fòrum Social Mundial

ccEsther Vivas | Público

Lluitar pel medi ambient no surt gratis. I molts han estat els assassinats i desaparicions d’activistes ecologistes al llarg dels anys. Sombath Somphone, de Laos, és un d’ells. I en la inauguració de l’Espai Clima, en el Fòrum Social Mundial (FSM) que aquests dies se celebra a Tunísia, Pablo Solón, director de Focus on the Global South, ho recordava.

Per primera vegada, una edició del FSM compta amb un espai específic i permanent per analitzar les causes i els impactes del canvi climàtic i intercanviar experiències i debatre sobre noves estratègies per enfrontar la crisi ecològica actual. Es tracta de l’Espai Clima, promogut per unes gairebé 40 organitzacions ecologistes de tot el món com La Via Camperola, Focus on the Global South, el Grup ETC, Ecologistes en Acció, ATTAC França, entre d’altres.

El canvi climàtic és un element central en la crisi sistèmica del capitalisme, que amenaça el futur de la vida al planeta, i posa, clarament, de manifest la incapacitat de l’actual model per donar-li una solució real. Davant del canvi climàtic, governs, institucions internacionals i multinacionals coincideixen en trepitjar a fons l’accelerador i apostar per una sèrie de falses solucions tecnològiques, que en comptes de treure’ns d’aquesta crisi ens enfonsaran encara més en aquesta, i per solucions de mercat , omplint les butxaques amb la compra i venda d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. La naturalesa es converteix així en una mercaderia més, en una font de negoci emparada en una retòrica verda sense contingut real. Un verd que té el sabor del color del dòlar i no al del medi ambient.

El temps juga en contra nostre i del planeta. “Hem perdut massa batalles importants en la lluita per la justícia climàtica i ens queda poc temps per evitar que la Mare Terra i la humanitat caiguin en un precipici. El canvi climàtic ha generat ia 400 mil morts a l’any “. Així de clar ho deixen els convocants de l’Espai Clima. Encara apunten a l’esperança i a la mobilització en afirmar que “acció és el que necessitem si volem canviar el futur”.

Avui veiem com la crisi econòmica agreuja encara més la crisi climàtica, energètica i alimentària. Els mateixos que especularen amb les hipoteques subprime, els bancs, els fons d’alt risc, les companyies d’assegurances … són els que ara acaparen terres i especulen amb el menjar. Tot és negoci: l’aigua, les llavors, la terra, els cereals. Com afirmava Nnimmo Bassey de Oil Watch International al tancament de la inauguració de l’Espai Clima: “És el moment d’intensificar les lluites i crear aliances”. Així ho van ratificar, també, els nombrosos assistents a l’acte inaugural. I és que com diu la cançó: “El poble unit mai serà vençut”.
Notes

*Esther Vivas participa al Fòrum Social Mundial a Tunísia.


%d bloggers like this: