Palestina i la solidaritat amb els desconeguts

Esther Vivas | MásPúblico

La lleialtat amb els desconeguts és la que mou el compromís, la militància i la solidaritat. Ens ho recordava el filòsof francès Daniel Bensaïd citant, al seu torn, al dissident polonès Karol Modzelewski, qui en ser preguntat per les raons del seu compromís polític va contestar: “Per lleialtat cap als desconeguts”. Ni més ni menys. “Sense eclipsis ni intermitències” afegia Bensaïd. I així és.

Solidaritat sense concessions va ser la que es va respirar aquest cap de setmana a la 1a Conferència Estatal pel Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) contra l’Estat d’Israel que va reunir a centenars d’activistes a Barcelona. El seu objectiu: donar a conèixer i reforçar la campanya BDS. L’activista i poeta palestina Rafeef Ziadah i l’historiador israelià Ilan Pappe van culminar la trobada amb una intervenció pública on ens van recordar que el compromís amb la causa palestina passa per “actuar” i “no callar”. Una trobada que transcorria, casualment, mentre el govern israelià assaltava en aigües internacionals el vaixell Estelle de la Flotilla per la Llibertat en una nova exhibició de força i d’impunitat.

La lluita contra l’apartheid a Sud-àfrica va estar, també, molt present a la trobada. Ja que la campanya BDS s’inspira en la reeixida iniciativa internacional de Boicot, Desinversions i Sancions contra el règim racista sud-africà. El títol de la Conferència no deixava cap dubte: “Ahir Sud-àfrica, avui Palestina”. I així ho va explicar l’activista sud-africà Mbuyiseni Ndlozi a l’obertura de la trobada. Hem d’aprendre del passat perquè la història, com passa sovint, no es repeteixi.

¿Boicot? Sí. A productes i companyies israelianes que treuen partit de la violació dels drets humans de les i els palestins i boicot, també, a institucions esportives, culturals i acadèmiques que donen una imatge de normalitat, mantenen i defensen la supeditació d’un poble. ¿Desinversió? Sí. Pressionant a fons de pensions, universitats, bancs… per no finançar a empreses còmplices d’aquesta opressió. ¿Sancions? Sí. Governs i institucions han d’imposar sancions a l’Estat d’Israel per violació de lleis internacionals i crims comesos. No podem callar. BDS, sí.

“Israel no és un país normal. És un país que n’ocupa a un altre” assenyalava Rafeef Ziadah. I afegia, “on els ciutadans palestins som ciutadans de tercera”. Discriminats a nivell legal, econòmic i informal. Una vida, la palestina, viscuda sota condicionants i amenaces. D’aquí la necessitat d’una campanya com BDS. Una campanya que es tracta, com la definia Ilian Pappe, “d’una dura conversa amb la societat israeliana”. Dura, però imprescindible, com bé saben els sectors i organitzacions de la mateixa societat israeliana que combaten el neocolonialisme del seu Estat i són solidaris, a contracorrent, amb el poble palestí.

Una campanya imprescindible fins que es posi fi a l’ocupació. Fins que es reconegui el dret a la plena ciutadania dels àrabs-palestins d’Israel. Fins que es respecti i promogui el dret dels palestins refugiats al retorn. Objectius de la campanya BDS. I afegeixo: fins que hi hagi justícia i drets reals per a tothom.

“No creus que tot milloraria si simplement deixéssiu d’ensenyar als vostres fills a odiar?”. Li va preguntar un dia un periodista a Rafeef Ziadah. Ens ho explicava ella mateixa al recital de poesia amb el qual tancava la Conferència. “Nosaltres ensenyem vida, senyor”, li va contestar ella en aquest poema. Impossible restar indiferent.

I és aquesta fúria irreductible per la vida la que ens impulsa a seguir i a no claudicar. “Quan ens embarquem és per molt de temps. Ja no es té el dret a abandonar, a rendir-se, a la menor fatiga, al més petit accident del recorregut, a la menor, i ni tan sols a la pitjor, decepció” ens deia, encertadament, Daniel Bensaïd. Així ens ho demostren, dia rere dia, aquelles i aquells que lluiten, i no defalleixen, contra l’opressió, la desigualtat, l’espoli… Ja sigui a Palestina, a Sud-àfrica o aquí. La seva lluita és també la nostra.

*Article publicat a MásPúblico, 22/10/2012.


%d bloggers like this: