Per Sant Jordi, un CafèambLlet molt carregat

ppEsther Vivas | Público

Si en aquest Sant Jordi hi ha un llibre imprescindible tant pel contingut com pels seus autors és, sense cap mena de dubte, Artur Mas: On són els meus diners? Crònica d’una batalla per la sanitat pública, dels incombustibles Marta Sibina i Albano Dante, editors de la revista CafèambLlet. Un modest diari comarcal que, editat en un petit despatx d’una casa particular, ha destapat el negoci de la sociovergència catalana amb la sanitat pública.

Al llarg de dos anys d’investigació van descobrir que als hospitals de Blanes i Calella van desaparèixer, en mans de gestors i polítics, 2,4 milions d’euros, que l’exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, per cert avui imputat en el Cas Clotilde per suposada vinculació amb la màfia russa, va rebre d’aquests hospitals ingressos irregulars per valor de 37 mil euros, que la seva dona va cobrar 4 mil euros sense cotitzar a la Seguretat Social i que un metge va rebre per una guàrdia més de 4 mil euros, per tan sols citar alguns exemples.

Quines conseqüències ha tingut aquesta investigació? Algú ha acabat condemnat? Doncs sí! Els mateixos que van descobrir els escàndols de corrupció, els editors de la revista CafèambLlet, han estat condemnats a pagar 10 mil euros de multa per “danyar l’honor” del Sr. Josep Maria Via, assessor del president Artur Mas, i a qui citaven en el seu vídeo El robatori més gran de la historia de Catalunya. Un vídeo que en pocs dies va arribar a les més de cent mil visites a Yotube, i que ara han estat obligats a retirar de la seva web pel jutge que va instruir el cas. Tot i que el ressò i la solidaritat de les xarxes socials permeten que encara avui es pugui trobar en multitud de pàgines.

El llibre Artur Mas: On són a els meus diners? relata, a mig camí entre la investigació periodística i la novel·la negra -com assenyala la portada del llibre, les peripècies dels editors de la revista per destapar el niu de corrupció en què s’ha convertit la sanitat pública catalana. La publicació narra des de la crisi econòmica en què es va veure sumida la revista, les dificultats dels seus editors per arribar a final de mes, com van destapar una de les majors trames de corrupció sanitària a Catalunya, de quina manera van posar contra les cordes als gestors de la sanitat pública catalana, com van ser imputats i condemnats i, finalment, van acabar a les pàgines del The Washington Post mentre els mitjans de comunicació aquí els ignoraven.

Un llibre que ha estat possible gràcies a la col.laboració i la solidaritat de centenars de persones que van contribuir amb els seus donatius a fer-lo realitat. Els editors de la revista CafèambLlet van llençar el gener del 2013 una iniciativa de micro-mecenatge a Verkami per a recaptar 10 mil euros i amb aquests diners escriure un llibre sobre la seva història i amb els beneficis de la venda de l’obra pagar la sanció imposada, i que ara es troba recorreguda per la revista. Tenien 40 dies per aconseguir aquesta suma, però en només 12 hores ja l’havien assolit. Sis dies més tard tancaven la col·lecta amb 23 mil euros, al no voler acceptar més diners. Es demostrava, així, la força de la solidaritat col·lectiva i del nosaltres.

CafèambLlet són un exemple de periodisme d’investigació i coratge. A la sortida del seu judici ho van deixar clar: “Ens poden posar les multes que vulguin, però no callarem. Per cada vídeo que ens facin retirar, en penjarem deu. Explicarem a tothom i amb tots els mitjans al nostre abast tot el que hem descobert”. I així ha estat. La indignació, la rebel·lia i la desobediència de CafèambLlet i tants d’altres (la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la marea groga, els que ocupen hospitals, universitats, etc.). Són un exemple a seguir. En aquest Sant Jordi, què millor que un CafèambLlet ben carregat i acompanyat, això sí, de la millor lectura. Jo els recomano Artur Mas: On són els meus diners? Crònica d’una batalla per la sanitat pública.

*L’obra es pot adquirir ja en diverses llibreries i punts de venda a Catalunya.

1 comentari

Trackback this post


%d bloggers like this: