L’auge de la infantofòbia: “Prohibits els nens”

Paloma Arenós | ARA

En l’última dècada hi ha hagut un augment d’hotels i restaurants que només permeten l’entrada d’adults, els coneguts com a Only adults. Una tendència a la qual també s’estan sumant alguns espectacles d’oci. Tot plegat està fent créixer, segons alguns experts, el que s’ha batejat com a infantofòbia. Però amb la llei a la mà, ¿es pot prohibir l’entrada de menors a aquests establiments? ¿És una oportunitat per al turisme o una discriminació en tota regla?

(…)

La periodista experta en maternitat i criança Esther Vivas té clar que vivim en una societat infantofòbica. I un exemple clar, explica, són els hotels i espais only adults, ja que posen de manifest que no entenen ni reconeixen les criatures i les seves necessitats. “És un model de negoci que estigmatitza els infants perquè s’associa la infància a persones molestes i no desitjables. I, per tant, una societat que discrimina i vulnera els drets dels infants”, afirma.

Vivas, autora del llibre Mama desobedient (Ara Llibres), assegura que la societat és “molt hipòcrita” en relació a la infància: “Per una banda, crea aquest model de negoci amb una mirada adultocèntrica i, per una altra, idealitza una infància plena de criatures boniques, somrients i silencioses –que no es correspon amb la realitat–, que poden ser potencials consumidores i donen un benefici econòmic”, puntualitza.

Davant d’aquesta situació, Vivas lamenta que “quan els infants es comporten com el que són (ploren, criden, juguen, corren, ballen, etc.) llavors molesten”. L’activista reclama que cal ser crític amb aquesta mena d’establiments. “El repte que tenim és defensar un model de societat que inclogui la infància i reconegui els seus drets. Si no, estarem girant l’esquena als drets dels que seran adults el dia de demà. La infància és una responsabilitat col·lectiva, no pas de la mare o el pare sols”, conclou.

En la mateixa línia s’expressa el bloguer Miguel López, conegut com a Hematocrítico, que també coincideix que la societat actual és infantofòbica. “Observo que hi ha adults a qui molesten molt determinades experiències amb nens, però no recorden quan un altre adult els amarga la tarda perquè crida o perquè fuma al seu costat”, exemplificava en una entrevista al Criatures aquest juliol .

Email
Whatsapp
Telegram
Instagram
Facebook
Twitter
TikTok
LinkedIn
Cart Overview