Influencers, realitat o ficció

Esther Vivas | Les dones i els dies Catalunya ràdio

Els influencers, youtubers, tiktokers s’han convertit en el gurús dels nostres joves. Imatges de joves atractius, sexis, normatius, feliços, que triomfen, viatgen pel món… que no els falta de res, que s’ho passen bé… és la imatge que la majoria dels influencers amb milions de seguidors transmeten als adolescents i joves que els segueixen.

Els parlen de tu a tu, com un amic més… i com qui no vol la cosa els venen l’exit com el súmmum de la felicitat, cossos normatius com l’ideal a seguir, relacions sentimentals tòxiques com a norma quotidiana… I la gent jove vol ser com ells. Els influencers mostren la ficció com si fos la realitat, utilitzen la proximitat per vendre una imatge equivocada del que és la vida i a sobre entre missatge i missatge, com qui no vol la cosa, et colen la publicitat.

Falta educació envers les xarxes socials. Però no es tracta d’educar els joves, sinó a la societat en general. Com esperem que els joves tinguin una mirada crítica cap als influencers que segueixen, quan nosaltres ens passem al dia enganxats al telèfon mòbil i a les xarxes socials? El problema no només són els influencers sinó l’ús que fem dels dispositius mòbils i les pantalles.

I és clar que hi ha influnecers que trenquen amb la dinàmica dominant de la vanitat i l’egolatria, i que es mostren crítics amb la pressió estètica, parlen de salut mental, denuncien el racisme i el masclisme. Però són minoria.

Com dic, el problema no només són els influencers, ells són tan sols la punta de l’iceberg d’un problema que va molt més enllà.

Email
Whatsapp
Telegram
Instagram
Facebook
Twitter
TikTok
LinkedIn
Cart Overview