“No tot s’hi val per a ser mare”

Lara Bonilla i Natàlia Vila | ARA

La imatge d’Ana Obregón, de 68 anys, sortint en cadira de rodes d’un hospital de Miami amb un nadó als braços que ha nascut mitjançant un ventre de lloguer ha causat sorpresa però també ha estat qüestionada i ha reobert, una vegada més, el debat sobre la gestació subrogada.

(…)

Tot i que no és legal a Espanya, les parelles o persones que han tingut un fill mitjançant un ventre de lloguer a un altre país poden registrar-lo aquí com a fill seu. La sociòloga i periodista Esther Vivas, autora del llibre Mama desobedient, considera que la gestació subrogada hauria d’estar prohibida perquè “no es poden mercantilitzar els drets de les persones”. “Formalment està prohibida a Espanya, però es pot adquirir un nadó per gestació subrogada a altres països, així que de manera indirecta es permet aquesta pràctica aquí”, observa la periodista i sociòloga. Segons Vivas, els anomenats ventres de lloguer són una pràctica que “mercantilitza la capacitat reproductiva de la dona i fa negoci a costa de la capacitat gestant de les dones i a costa dels drets d’una criatura”.

(…)

Segons Esther Vivas, cal reivindicar “el dret a ser mare sempre que no vulneri els drets a tercers”, com sí que passa, considera, amb la gestació per subrogació. Vivas opina que els sectors favorables als ventres de lloguer s’han apropiat del concepte “dret a tenir criatures”. Tanmateix “quan aquest dret no està garantit, es converteix en un privilegi en mans d’aquelles persones que s’ho poden permetre”. És a dir, les dones amb dificultats econòmiques difícilment poden accedir a la reproducció assistida, per exemple, que és majoritàriament privada.

(…)

Esther Vivas també deixa clar que “no tot s’hi val per a ser mare”. “Una dona no pot ser mare a qualsevol preu o al cost de vulnerar els drets d’una altra dona, com passa amb la subrogació, i els drets de la nadó”, argumenta. I recorda que les empreses que es dediquen a la subrogació fan negoci a costa del desig de les persones de tenir criatures. “No pot ser que s’avantposi el desig d’unes persones sobre els drets de les altres”.

(…)

Ana Obregón farà de mare d’aquesta nena nascuda per ventre de lloguer amb 68 anys, una edat que va més enllà dels límits biològics. Segons Esther Vivas, el debat no és tant l’edat com el mètode a través del qual serà mare. “Posar el focus a l’edat és desviar el focus de la qüestió central, que és el negoci que fan les empreses de reproducció assistida a partir de l’anhel i el dolor de les persones”, diu.

Seguir llegint el reportatge complet, aquí.

Email
Whatsapp
Telegram
Instagram
Facebook
Twitter
TikTok
LinkedIn
Cart Overview