“Es fan cesàries per rutina”

14/03/2019 at 14:17

Albert Solé | Diari Sabadell

Fa quatre anys va prendre la decisió de parir el seu fill a casa seva. Per a Esther Vivas (Sabadell, 1975), poder decidir com volia que fos el seu part era primordial, i es va adonar que el sistema sanitari, i també la societat, no ho facilita.

“Existeix la violència obstètrica, que implica un sobreús de la intervenció mèdica en els parts”, afirma. Vivas ho explica en el seu darrer llibre, Mama desobedient (Ara Llibres, en català, i Capitan Swing, en castellà), en què recorda que a l’Estat es fan moltes més cesàries i episiotomies –el tall del perineu– que les que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en especial en els hospitals privats, “per rutina o organització sanitària”.

Aquesta periodista sabadellenca –tot i que ja fa 15 anys que viu a Barcelona– no només recomana a les futures mares “desobeir” un model de parts massa “paternalista i infantilitzant”, sinó també als models de maternitat actuals. “Ens han venut que l’única alternativa al model històric de mare que es queda a casa cuidant dels fills és el de la supermare que treballa, cuida dels fills i arriba a tot”, explica Vivas, que reclama que cadascú visqui la maternitat com vulgui i que ningú jutgi després aquesta mare per l’opció que hagi escollit.

Llegir l’entrevista completa aquí.

Entry filed under: 01 | Mamá desobediente, premsa. Tags: .

‘Mamá desobediente’, la otra cara de la maternidad Ocho libros feministas que debes leer


Mi último libro

Mi anterior libro

Categories

Instagram

No Instagram images were found.

Twitter

Què menjarem l’any 2025?

O negócio da comida

[3a edición ampliada] El negocio de la comida

‘El Negocio de la Comida’. Gracias!

Premio BioCultura 2015

Grups i cooperatives de consum agroecològic a Barcelona

Top ten | dones i alimentació sana

Sobirània alimentària!


%d bloggers like this: