“Es fan cesàries per rutina”

Albert Solé | Diari Sabadell

Fa quatre anys va prendre la decisió de parir el seu fill a casa seva. Per a Esther Vivas (Sabadell, 1975), poder decidir com volia que fos el seu part era primordial, i es va adonar que el sistema sanitari, i també la societat, no ho facilita.

“Existeix la violència obstètrica, que implica un sobreús de la intervenció mèdica en els parts”, afirma. Vivas ho explica en el seu darrer llibre, Mama desobedient (Ara Llibres, en català, i Capitan Swing, en castellà), en què recorda que a l’Estat es fan moltes més cesàries i episiotomies –el tall del perineu– que les que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS), en especial en els hospitals privats, “per rutina o organització sanitària”.

Aquesta periodista sabadellenca –tot i que ja fa 15 anys que viu a Barcelona– no només recomana a les futures mares “desobeir” un model de parts massa “paternalista i infantilitzant”, sinó també als models de maternitat actuals. “Ens han venut que l’única alternativa al model històric de mare que es queda a casa cuidant dels fills és el de la supermare que treballa, cuida dels fills i arriba a tot”, explica Vivas, que reclama que cadascú visqui la maternitat com vulgui i que ningú jutgi després aquesta mare per l’opció que hagi escollit.

Llegir l’entrevista completa aquí.

Email
Whatsapp
Telegram
Instagram
Facebook
Twitter
TikTok
LinkedIn
Cart Overview