“La maternitat sovint es viu amb culpa arran d’uns determinats ideals que ens han imposat”

Al Matí | Ràdio Sabadell

“La maternitat ho és tot menys de color de rosa”, sentencia l’escriptora i periodista sabadellenca Esther Vivas, que presenta el seu llibre Mama desobedient. Una mirada feminista a la maternitat.

Com indica el subtítol de l’obra, l’activista pretén donar resposta a la pregunta sobre si és possible viure la maternitat des d’una perspectiva feminista. Això, “significa viure la maternitat com una experiència emancipadora al marge de les restriccions del sistema patriarcal que et diu que la teva finalitat última és cuidar de les criatures”, ha explicat al programa Al Matí, però també “implica rebel·lar-se contra l’alternativa, que la dona ha d’estar 100% disponible per cuidar els nens però també per treballar al mercat laboral. Una mentalitat neoliberal que no et permet cuidar els petits”.

Vivas també ha confessat que es va decidir escriure el llibre després de ser mare, però que no volia ignorar les experiències negatives que també ha viscut relacionades amb la maternitat. “No va ser una decisió fàcil, però em semblava poc honest parlar de la maternitat i no plantejar una sèrie d’experiències dures que m’havien succeït”, com ara les dificultats per quedar-se embarassada o el dol gestacional.

Entre els diversos temes que han abordat a l’entrevista hi ha la violència obstètrica, “per exemple, un tracte infantil durant el part o no tenir en compte l’opinió de la mare; cesàries innecessàries, episiotomies que es fan per rutina o fins i tot l’anomenada maniobra de Kristeller, que està prohibida”. “Jo defenso el part respectat. La dona ha de parir on se senti més segura i còmode, però el que s’ha de reivindicar que el part a casa entri a la sanitat pública”. També s’ha definit com a ‘lactivista’: “Son aquelles dones que reivindiquen poder donar el pit allà on faci falta”.

Vivas presentarà el seu llibre Mama desobedient a Sabadell, el dissabte 6 d’abril a les dotze del migdia a la Llibreria Macondo. Un acte que presentarà la periodista de Ràdio Sabadell Mireia Sans.

Escoltar l’entrevista, aquí.

Email
Whatsapp
Telegram
Instagram
Facebook
Twitter
TikTok
LinkedIn
Cart Overview